03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primarul din Brăhăşeşti nu mai are voie să îşi exercite funcţia
Primarul din Brăhăşeşti nu mai are voie să îşi exercite funcţia
Vasile Băiculescu, primarul din comuna gălăţeană Brăhăşeşti, nu ştie dacă e cazul să se bucure sau să plângă. Edilul, judecat pentru a doua oară într-un proces de corupţie, a cerut în repetate rânduri judecătorilor să îi înlocuiască obligaţia de a nu părăsi localitatea pe care o conduce cu cea de a nu părăsi ţara. Tribunalul Galaţi a admis în cele din urmă solicitarea primarului, dar aceasta a venit cu un preţ. Magistraţii au stabilit că Vasile Băiculescu se poate deplasa oriunde pe teritoriul României, dar nu mai are voie să îşi exercite funcţia de primar, cel puţin până la finalizarea procesului.
Primarul a fost trimis în judecată după ce procurorii DNA au stabilit că, în cursul anilor 2009-2010, Vasile Băiculescu le-a cerut lui Marcel Peneoaşu, administrator al SC Tralma SRL Corod, judeţul Galaţi, şi unei alte persoane, reprezentant legal al unei alte societăţi comerciale, diverse sume de bani, ce depăşesc 10.000 euro, dar şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu Consiliul Local al Comunei Brăhăşeşti. Banii şi lucrările au fost cerute pentru ca Băiculescu să recepţioneze lucrările executate de cele două firme, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi.
Îl paşte arestul preventiv dacă ia legătura cu martorii
De menţionat este că primarul a fost trimis în judecată pentru luare de mită după ce în 2010 fusese condamnat la trei ani de închisoare pentru o faptă similară. Vasile Băiculescu a fost acuzat atunci că, în cursul anului 2007, a cerut în mai multe rânduri de la un gălăţean suma de 27.842 de euro, reprezentând 10% din valoarea a două contracte de lucrări cu Consiliul Local Brăhăşeşti pentru modernizarea unui drum şi construirea unei grădiniţe. Din suma pretinsă, Băiculescu a primit în mai multe tranşe 11.500 de lei, pentru a semna contractele şi pentru a plăti facturile emise.
Pe lângă interdicţia de a-şi exercita funcţia, primarul din Brăhăşeşti nu are voie să vorbească nici cu martorii din proces, nici măcar cu cei propuşi de acesta pentru a depune mărturie în favoarea sa. Ca să nu existe neclarităţi, instanţa a stabilit că, dacă primarul din Brăhăşeşti, dar şi omul de afaceri Marcel Peneoaşu, vor încălca măsura, vor fi imediat trimişi în arest preventiv.


Articole înrudite