29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tsunami politic generat prin contestarea alegerilor judeţene la PDL
Tsunami politic generat prin contestarea alegerilor judeţene la PDL
Alegerile de duminică de la PDL ar fi trebuit să fie unele fără emoţii ori valuri, conform înţelegerilor prestabilite. Dar scandalul este acum în toi, după contestarea colectivă depusă de deputatul Mihail Boldea la BPN, încă din seara de duminică. Contestatarii alegerilor – Doru Resmeriţă, Mihail Boldea, Petrişor Potec şi Eduard Vasilache. Şedinţa BPN de ieri a fost amânată din mai multe considerente: condiţiile climaterice, cât mai ales participarea politicienilor la manifestările organizate cu ocazia Zilei Unirii.
Iniţial la alegerile de la judeţeana PDL trebuia să participe premierului Boc, Elena Udrea, Blaga şi Videanu. Dintre vip-urile PDL-iste anunţate a reuşit să îşi facă apariţia doar Adriean Videanu, care s-a grăbit să plece imediat după conferinţa de presă din jurul prânzului. Stratul mare de zăpadă şi ninsoarea deasă au constituit scuza lui Videanu, care s-a bucurat să plece în mare viteză, simţind iminentul scandal care stătea să izbucnească.

Filmul zilei, pe scurt

Încă de la începutul zilei alegerilor au apărut zvonuri despre liste care circulă în rândul delegaţilor, astfel încât aceştia să ştie exact pe cine trebuie să voteze. Apoi au urmat luările de cuvânt destul de incomode ale lui Resmeriţă şi Boldea. La un moment dat a izbucnit scandalul. Conform numărării voturilor pentru prim-vicepreşedinţi, Resmeriţă se situa pe locul doi, cu 155 de voturi pentru, pe primul se afla Finkelstain cu 189, iar Necula avea 144. Au apărut 30 de buletine de vot în plus, pe care unul dintre memebrii comisiei de numărare a voturilor nu a dorit să le accepte. A fost schimbată comisia de numărare a voturilor, iar locurile dintre Necula şi Resmeriţă s-au inversat. Rezultatele oficiale l-au plasat pe Finkelstain pe primul loc, cu 205 voturi pentru, din 303 existente; Necula - 153, Resmeriţă - 138 iar Petrişor Potec - 46. După schimbarea comisiei de validare pentru prim-vicepreşedinţi, Toader a anunţat la microfon că este posibil să se organizeze turul doi pentru alegerea prim-vicepreşedinţilor, însă, dacă nu există cvorum, atunci alegerea prim-vicepreşedinţilor va fi amânată. Imediat foaierul Dramaticului s-a umplut de portocalii care şi-au înşfăcat hainele şi au plecat în mare viteză, pentru a nu fi repetate alegerile. 

Prezenţe incomode şi discursuri stânjenitoare

În primul rând se afla fostul europarlamentar Constantin Dumitriu, trimis să conducă organizaţia din Brăila. Boldea a menţionat destrămarea Municipalei compusă din oameni care au reuşit să performeze, care ulterior au fost îndepărtaţi. Doaru Resmeriţă s-a adresat astfel auditoriului: „Eu candidez chiar dacă nu sunt pe lista agreată. Nu sunt pe acea listă pentru că nu-mi place să fac politică după principiul «ori suntem golani, ori nu mai suntem». Nu sunt pe acea listă pentru că nu aruncam cu invective în 2004 împotriva lui Traian Băsescu, susţinând regimul lui Adrian Năstase. Suntem în sala Teatrului Dramatic şi aş dori ca aceste alegeri să nu fie dramatice. Nu pentru mine, ci pentru PDL”. Boldea, la rândul său, a declarat: „În politică doar locul I se premiază, locul II nu contează. E o realitate, de vineri tot umblă liste de candidaţi  prin rândul delegaţilor. Votaţi greşit, echipa va fi slabă şi în 2012 plângem unii pe umerii altora, pentru că veţi vedea că nu am câştigat nimic”.

Unitate şi fermitate

Mesajul lui Toader a fostul unul care s-a dorit un îndemn la unitate: „Profesia mea de bază este de marinar. Chiar dacă are un comandant foarte bun, dacă echipajul nu este unit, vaporul se scufundă. Dacă toţi din această armată a PDL vom fi unii lângă alţii, orice furtună, orice stâncă care apar în drumul nostru fiţi convinşi că le vom depăşi”. La conferinţa de presă Mircea Toader şi-a făcut „mea culpa”, apreciind că va fi mult mai ferm pe viitor, apreciind că faptul că a deschis uşile partidului pentru oricine a dorit să vină, „cu bune şi cu rele”, a generat discuţii şi discursuri de genul rebelilor Resmeriţă şi Boldea. Toader a etichetat discursurile celor doi drept „ieşiri în decor” şi „încercări de destabilizare mediatică”. 

„Alegeri roşii” – a excalmat unul dintre contestatari

Eduard Vasilache a reclamat incorectitudinea alegerilor. Imediat după anunţarea rezultatelor oficiale, Vasilache a urcat pe scenă să bată obrazul. Acesta a reclamat faptul că nu li s-a permis candidaţilor să se adreseze sălii, să îşi prezinte intenţiile, şi a etichetat alegerile de duminică drept „alegeri roşii”. Mircea Toader a intervenit, încercând să domolească supărarea lui Vasilache. Toader şi-a exprimat regretul pentru faptul că acesta nu a reuşit să ocupe unul dintre fotoliile de secretar executiv şi a declarat publicului redus care se mai afla încă în sala Dramaticului în jurul orei 17.00 că Vasilache este un membru valoros al partidului, care s-a implicat întotdeauna foarte mult, şi regretă că a pierdut competiţia în care s-a înscris. 

Boldea crede că vor fi repetate alegerile

„Eu cred că vom rezolva problema în BPN. Ceea ce s-a întâmplat la alegeri nu are nimic de-a face cu democraţia. Oamenii vor pleca în masă”, spune Boldea, care ne-a oferit argumentele care l-au determinat să considere că cei patru contestatari vor reuşi să convingă BPN că alegerile de la Galaţi trebuie reorganizate. Boldea a subliniat că delegaţii nu fuseseră validaţi de BPJ, şi nici candidaţii; votarea nu s-a desfăşurat succesiv, în patru etape, aşa cum prevede statutul, ci concomitent; pentru prim-vicepreşedinţi, unul dintre membrii comisiei iniţiale de validare a voturilor a refuzat să accepte 30 de buletine de vot care au apărut ulterior, motiv pentru care a fost schimbată comisia; trei oameni ai lui Necula luau urnele imediat după depunerea buletinelor de vot şi se duceau cu ele singuri, într-o încăpere separată; la alegeri au participat funcţionari publici, precum şi membri de partid din municipiu care au votat ca venind din partea celor din judeţ; există persoane care figurau printre cei care au votat, dar au recunoscut că nu se aflau în sală, deci nu puteau să existe 303 buletine de vot. Vom vedea ce va ieşi.

Articole înrudite