13 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
100 de atracţii gratuite în 10 capitale ale lumii
100 de atracţii gratuite în 10 capitale ale lumii
Londra, Marea Britanie
1. Royal Opera House are în fiecare luni, la ora prânzului recitaluri la care intrarea este gratuită. De asemenea, spectacolele de operă pot fi văzute şi pe ecranele imense din Trafalgar Square.
2. La National Portret Gallery puteţi vedea o colecţie de picturi şi fotografii, de la portrete cu familia Tudor până la  desene cu staruri pop.
3. Cei pasionaţi de arta contemporană pot da o fugă la Serpentine Gallery.
4. Dacă vreţi să vă destindeţi la un joc, puteţi merge în parcul Londin Fields pentru meciuri de ping-pong şi bassebal.
5. Cele mai valoroase opere de artă ale lumii pot fi văzute la British Museum.
6. La Photography Gallery pot fi admirate expoziţiile de fotografii, dar aici au loc în mod regulat evenimente de socializare şi discuţii.
7. Parlamentul poate fi vizitat şi de turişti, nu doar de britanici. Aici puteţi să vedeţi cum se face legea, dar şi să urcaţi în faimosul turn cu ceas şi să vedeţi Big Ben-ul.
8. Schimbarea gărzii la Palatul Buckingham, a cărei tradiţie datează din 1837 poate fi văzută la ora 11.30.
9. Museum of London este un alt muzeu unde puteţi admira fotografii sau artă antică şi unde intrarea este gratuită.
10. La The British Library, în Galeria Sir John Ritblat puteţi vedea Magna Carta, manuscrisul orginial al romanului Domnul Dalloway, dar şi primul coloncifru al lui Shakespeare.
New York, SUA
1. Evenimentele Summer Stage din Central Park prezintă artişti precum RAM, diverşi DJ şi alte formaţii.
2. Muzeul de Artă Modernă poate fi vizitat gratuit în zilele de vineri, de la ora 16 la 20, însă va trebui să aşteptaţi la coadă. Pentru cei sub 16 ani nu se plăteşte bilet nici în timpul săptămâni.
3. National Museum of the American Indian are o expoziţie permanentă cu 700 de lucrări ale indienilor din nordul şi sudul ţării, de la costume, la arme, sculpturi şi obiecte casnice.
4. Doi istorici urbani, Justin Ferante şi Peter Laskowich oferă un tur gratuit prin Manhattan, în fiecare vineri, de la 12.30. Punctul de întâlnire este la Park Avenue, nr. 120.
5. Multe centre de întreţinere din oraş oferă lecţii de zumba, yoga, salsa sau aerobic.
6. În anumite serii, Brooklyn Academy of Music oferă spectacole gratuite de jazz, rock, R&B, pop sau blues în cafenea.
7. Nu rataţi şansa de a intra în sediul Rezervei Federale, unde puteţi vedea un muzeu al istoriei banilor sau să aflaţi mai multe despre cum funcţionează banca. În plus, turul mai include şi o vizită la tezaurul de aur, în subsolul clădirii, la 50 m sub nivelul mării.
8. Tot gratuită este şi plimbarea cu feribotul care face legătura între State Island şi Manhattan. Veţi avea parte de cea mai bună privelişte spre Statuia Libertăţii.
9. African Burian Ground este un centru unde se pot afla mai multe despre povestea sclavilor africani, ale căror trupuri au fost descoperite în 1991.
10. Muzeul Brooklyn organizează în prima sâmbătă din lună concerte de la ora 17 la 23.
Roma, Italia
1. Deşi băuturile costă – şase euro pentru un pahar de prosecco, aperitivele la Doppoiozeroo, din Garbatella sunt gratuite. Din meniu fac parte pizza, paste, salate, couscous şi legume.
2. Dacă vreţi să intraţi în cea mai mare biserică din lume, dar nu şi cea mai înaltă, atunci mergeţi la Basilica Sf. Petru, unde puteţi admira sculptura Pieta a lui Michelangelo.
3. Muzeele administrate de municipalitate au intrarea gratuită în timpul evenimentelor culturale, în aprilie, dar şi în ultima zi de sâmbătă a lunii sau în noaptea albă a muzeelor, eveniment ce se petrece în mai multe capitale europene.
4. Muzeul Vatican, unde se poate admira Capela Sixtină, camerele Rafael şi grupul statuar Laocoon şi fiii, are intrarea gratuită în fiecare ultimă zi de sâmbătă din lună.
5. Comisionat de Agrippa şi reconstruit de împăratul Hadrian în secolul al II-lea, Panteonul este cea mai influentă clădire din istoria arhitecturii. Intrarea este întotdeauna gratuită.
6. Parcul Appia Antica oferă câteva itinerarii pentru vizitarea acestui drum roman antic şi a împrejurimilor, de la vechile apeducte, la mormântul Celiei Mantella şi Vila dei Quintili.
7. În multe dintre bisericile din Roma se poate intra gratuit. La Santa Maria del Popolo şi casa San Luigi dei Francesi se pot admira pânzele lui Caravaggio, iar mozaicurile din San Clemente, San Cecilia şi Santa Maria dell’Orto sunt fermecătoare.
8. Aşa cum Pere Lachaise din Paris atrage mulţi turişti, şi în Roma puteţi vizita cimitirele Campo Verano sau Cimitirul Protestant în Testaccio, unde sunt înmormântaţi Keats şi Shelley.
9. Dacă vreţi să vedeţi Forumul, Colosseumul şi dealul Palatin va trebui să scoateţi din buzunar 12 euro. Sau puteţi avea parte de o privelişte asupra acestora de pe via dei Fori Imperiali, care se intersectează cu Forumul. De aici se poate vedea Columna lui Traian şi Arcul lui Septimus Severus.
10. În ultima zi de marţi a fiecărei luni, intrarea este gratuită la Cripta Balbi, Castelul Sant’Angelo, Palazzo Altemps şi Vila d’Este din Tivoli.
Hong Kong, China
1. În fiecare miercuri dimineaţă, la ora 8, se organizează un tur gratuit pentru observarea păsărilor din Hong Kong Park, un paradis al păsărilor exotice.
2. Tot în fiecare miercuri, intrarea la Heritage Museum este gratuită – în mod normal costă 1,3 dolari, în timp ce la Centrul Heritage Discovery din Parcul Kowloon, intrarea este tot timpul liberă.
3. La Templul Wong Tai Sin, călugării îţi pot prezice viitorul cu ajutorul unui şarpe. Iar dacă asta nu vă atrage, puteţi vedea zidul celor nouă dragoni sau grădina templului.
4. Biroul de turism al oraşului organizează cursuri gratuite de Tai Chi, Feng Shui sau medicină chineză.
5. Dacă sunteţi obosiţi de atâţia zgârie-nori, daţi o fugă până la plaja Tai Long Wan.
6. Deşi aveţi de plătit consumaţia, o privelişte de pe cel mai înalt hotel din lume – Ritz-Carlton, este de nepreţuit.
7. Peste 15.000 de opere de artă şi alte expoziţii pot fi vizitate în fiecare miercuri la Muzeul de Artă.
8. În fiecare seară, la ora 20, în portul Victoria are loc un spectacol de lumini şi câteodată artificii, care poate fi văzut de pe Avenue of Stars sau din Golden Bauhinia Square.
9. Situl Pokfulam oferă multe trasee pentru drumeţii şi plimbări atât familiilor, cât şi turiştilor.
10. Dacă sunteţi pasionaţi de ceai, biroul de turism organizează cursuri gratuite pentru a învăţa cum se serveşte şi cum se bea ceaiul în China.
Shanghai, China
1. În galeriile de artă din districtul M50 se poate intra gratuit şi admira opere ale artiştilor contemporani.
2. Deşi nu este tocmai gratuit – biletul costă 1,5 dolari, se poate vizita templul budist Longhua, vechi de peste 1.700 de ani, unde s-au filmat scene din filmul Imperiul Soarelui.
3. Nu rataţi o plimbare în zona Bund, unde se găsesc clădiri istorice, în care odată funcţionau bănci şi companii britanice.
4. În Piaţa Poporului, bătrânii se adună la un joc de şah sau mahjong, în timp ce tinerii înalţă zmee. De aici se vede turnul Jinjiang şi clădirile în care funcţionează autorităţile oraşului. Intrarea în parc costă... 0,03 dolari.
5. Fie că vreţi să faceţi cumpărături sau doar să priviţi, în piaţa Dongtai veţi da peste un bazar plin de coşuri, lampioane din hârtie, materiale colorate, dar şi obiecte false care imită piese antice.
6. Pentru a vedea un Shanghai neschimbat de 200 de ani, trebuie să mergeţi în zona Qi Bao, unde străzile nu au fost atinse de reconstrucţii. De obiei, această zonă este aglomerată, dar încercaţi să gustaţi tofu şi prăjituri din orez.
7. În JZ Club au loc de multe ori concerte unde intrarea este liberă.
8. În parcul Fuxing puteţi să vedeţi dansatori şi artişti.
9. Unul dintre cele mai bune muzee ale oraşului - Shanghai Museum, adăposteşte picturi antice, sculpturi din bronz, obiecte din ceramică şi de caligrafie.
10. În Cité Bourgogne se găsesc unele dintre cele mai bine păstrate porţi tradiţionale din piatră.
Sidney, Australia
1. Descărcaţi gratuit harta unei plimbări de 10 km pe coasta mării, de la Spring Cove în Manly până la Spit Reserve şi bucuraţi-vă de plajele cu nisip alb.
2. Grădina Regală Botanică adăposteşte specimene colectate din Golful Botany încă din 1770, dar şi animale precum vulpile zburătoare sau ibişi albi. În Herbarium se află un milion de plante prezervate.
3. La Art Gallery of New South Wales se află expoziţii de artă tematice aborigiene, asiatice, dar şi contemporane. Pentru expoziţiile mai speciale se plăteşte bilet.
4. Customs House este o zonă plină de cafenele. Aici locuia tribul Eora, martor al sosirii deţinuţilor britanici pe insulă.
5. Dacă veţi conduce pe podul Harbour, veţi plăti trei dolari australieni. Dacă vă veţi plimba, nu veţi plăti nimic. Acesta este doar unul dintre locurile de unde oraşul se poate vedea cel mai bine.
6. Patru etaje ale unei foste fabrici de tricotaje adăpostesc una dintre cele mai mari colecţii de artă chineză contemporană (de după 2000) din lume.
7. Parcul Biocentennial, din Sydney Olympic Park are opt km de cărări, cu locuri special amenajate pentru grătar şi picnic.
8. Proiectate de Edward Blore, arhitectul Palatului Buckingham Palace, Camerele Statale au o colecţie de artă decorativă şi mobilă ale artizanilor australieni din ultimii 150 de ani. Peste drum, se poate vizita şi prima fabrică de monede a Australiei, tot gratuit.
9. Paddy's Markets din Haymarket datează de acum 150 de ani. Aici veţi găsi articole de la haine şi bijuterii, la piese auto sau obiecte de artizanat lucrate manual.
10. Programul City of Sydney History a pus la un loc zece tururi care pot fi străbătute pe jos şi care pot fi descărcate gratuit de pe internet.
Tokyo, Japonia
1. Încercaţi o sesiune gratuită de meditaţie Gyoten-Zazen, care începe la 5 dimineaţa la Toshoji International Zen Center sau o şedinţă de Zen de la 6 dimineaţa.
2. Intrarea în Grădinile de Est ale Palatului Imperial este gratuită. Se poate rezerva un tur cu ghid de pe siteul Imperial Household Agency.
3. Într-un oraş cu multe clădiri înalte, există mai multe puncte favorabile dintre care puteţi alege. Cel mai popular este etajul 45 al clădirii Tokyo Metropolitan Government din Shinjuku, dar puteţi încerca şi etajul 47 al Seiroka Tower sau etajul 30 al Observatorului Shinjuku NS.
4. Biroul de turism al oraşului oferă patru tururi diferite şi gratuite ale oraşului.
5. Muzeul Sumo Wrestling oferă o istorie a acestui sport, iar dacă vreţi să vedeţi un meci, există o clădire amenajată unde au loc lupte.
6. Dacă mergeţi în luna aprilie la Tokyo, nu trebuie să rataţi cireşii înfloriţi din parcurile Ueno şi Yoyogi sau din cimitirul Aoyama.
7. Diet Building nu are nimic de-a face cu sushi, ci este un complex de clădiri ale parlamentului, numite „Diet”. Tururile sunt gratuite, dar în limba japoneză.
8. Plimbaţi-vă prin districtul Harajuku dacă vreţi să vedeţi tineri care parcă par decupaţi din desenele animate.
9. Muzeul Suginami Animation este amplasat într-o zonă unde se găsesc studiouri de animaţie. Aici vă puteţi uita prin arhiva de anime-uri, să participaţi la o demonstraţie de creaţie sau pur şi simplu să admiraţi operele de artă în acelaşi stil.
10. Evenimentele din programul Tokyo Art Beat includ numeroase expoziţii fotografice, lansări de cărţi şi galerii de artă contemporană, unde accesul este liber.
Buenos Aires, Argentina
1. Intrarea la Muzeul de Arte Frumoase este liberă tot timpul, iar la Muzeul Americii Latine doar studenţii au acces liber, în zilele de miercuri. Alte muzee şi galerii au intrare liberă în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în perioada aprilie-noiembrie.
2. În Plaza de Mayo, se poate vizita palatul – Casa Rosada - cu birourile prezidenţiale şi faimosul balcon de unde Eva Peron a ţinut discursuri. Intrarea este liberă miercurea şi duminica.
3. Compania Buenos Aires Free Tour oferă două plimbări cu ghid în limba engleză în fiecare zi. Acelaşi lucru îl face şi biroul de turism al oraşului.
4. Teatrul San Martin oferă din când în când spectacole gratuite în unele dintre săli şi mai găzduieşte expoziţii de fotografie şi artă.
5. Caminito este de mult timp deja cea mai colorată stradă din oraş. Dar, se pare că începe să aibă un rival: artistul local Marino Santa Maria transformă zona Calle Lanin într-un mozaic plin de culori. Plimbaţi-vă pe amândouă străzile şi decideţi care îşi merită... titlul.
6. Festivalul de muzică Ciudad Emergente are loc în fiecare an în luna iunie, cu noi formaţii din 2008 încoace, fiind absolut gratuit.
7. Cimitirul Recoleta este casa de veci a multor personalităţi şi oameni bogaţi ai oraşului, inclusiv a Evei Peron. Aleile din cimitir se aseamănă străzilor şi puteţi admira cavourile somptuoase din marmură albă şi sculpturile.
8. Dacă intraţi pe site-ul Club de Tango, căutaţi locaţiile unde au loc spectacole de tango gratuite, dar nu rataţi şi Festivalul Buneos Aires Tango.
9. De câteva ori pe lună, Universitatea Buenos Aires organizează spectacole de muzică clasică, unde intrarea este liberă.
10. Să dansezi până în zori este una dintre cele mai mari atracţii din oraş. Pentru o seara cu  muzică underground, unde intrarea este liberă, interesaţi-vă pe siteul Roxy Disco, dar şi cluburile Cocoliche şi Kika au seri speciale.
Moscova, Rusia
1. Moscova nu se poate lăuda cu muzee unde intrarea este gratuită, dar muzeul Mikhail Bulgabok este un must pentru fanii scriitorului. Chiar lângă apartamentul autorului, muzeul organizează serate de lectură.
2. Centrul de Artă Contemporană Winzavod este o fereastră către scena artistică din Rusia. La cafeneaua Zurzum internetul Wi-Fi este gratuit.
3. Biblioteca de Stat are camere de lectură în cinci corpuri diferite, iar accesul este permis nu doar rezidenţilor, ci şi străinilor care se înregistrează. În plus, tot aici se află şi un muzeu al cărţilor, cu evenimente şi expoziţii regulate.
4. Adulţii, dar şi copiii se pot bucura de expoziţia permanentă cu desene realizate de copii. Se mai pot vizita studiourile de artă, de ceramică şi olărit.
5. Muzeul Kolomenskoye este un complex care reuneşte vechile sate Kolomenskoye şi Diakovo, dar şi reşedinţa antică a ţarului Rusiei. Muzeul mai are o colecţie de icoane, obiecte arheologice, manuscrise rare şi fotografii.
6. Deşi  nu sunt prea multe atracţii la care ruşii nu percep o taxă, corpul îmbălsămat al lui Lenin este una dintre cele pentru care nu trebuie să plătiţi vreun ban.
7. Nu trebuie ratate staţiile de metrou ruseşti, renumite pentru decor. E de ajuns să cumpăraţi doar un bilet pentru a merge în staţiile Majakovskaya, Novoslobodskaya, Kievskaya, Ploshchad Revolutsi şi Arbatskaya.
8. Cea mai de lux zonă de cumpărături este zona Pieţei Roşii, unde GUM este un magazin al oligarhilor.
9. Vechea Curte a Comerciantului a fost construită între 1789 şi 1830 de arhitectul italian Giacomo Quarenghi pentru Catherine the Great. De atunci însă a fost împărţită în mai multe spaţii comerciale şi de birouri, dar interiorul a rămas la fel de impresionant.
10. Patriarch Ponds este zona rezidenţială în care a trăit Bulgakov, care a plasat deschiderea romanului Maestrul şi Margareta chiar aici.
Cairo, Egipt
1. Bab al-Futuh, Bab al-Nasr şi Bab Zuwayla sunt trei porţi care datează din secolul al XI-lea, în partea veche a oraşului Cairo şi au fost contruite în timpul lui Badr al-Jamali, care a condus Egiptul în perioada 1074 – 1094.
2. Demult, această instituţie a fost un vechi centru al comercianţilor. Astăzi, la Wakalat El-Ghouri se pot vedea în zilele de miercuri şi sâmbătă dansuri sufi şi îi veţi vedea pe dansatori cum se tot învârt în cerc.
3. În cimitirul El-Arafa, unele morminte datează din secolul VII d.Hr., printre care mulţi oameni săraci trăiesc şi muncesc împreună cu animalele lor. Unele mausolee au fost transformate în locuinţe.
4. Catedralele Fecioara Maria  şi cea a Sf. Simion nu trebuie ratate. În complexul Sf. Simion, şapte biserici şi capele au fost construite în peşterile de pe dealul Moqattam.
5. Citadela - un complex islamic fortificat de Saladin în secolul al XII-lea, a fost pentru 700 de ani centrul puterii în Egipt. Zidurile, palatele şi moscheele oferă privelişti fantastice asupra oraşului.
6. Moscheia Aqsunqur este decorată cu majolica albastră şi datează din 1347. Doar musulmanii şi vizitatorii îmbrăcaţi potrivit pot intra.
7. Galeriile Townhouse au un program de filme, muzică, teatru şi arte vizuale şi se vrea a fi cel mai mare centru de acest gen din Orientul Mijlociu.
8. Haoticul şi coloratul bazar Khan el-Khalili este foarte atractiv. În plus mai puteţi vedea moscheia Al-Hussein, poarta Bab Zuwayla sau moscheia Aqmar din secolul al XII-lea.
9. În Piaţa Talaat Harb veţi putea să-i observaţi mai bine pe locuitori. Cafeaua la terasă se plăteşte.
10. Biserica coptă Al-Muallaqah a fost construită în secolul al VII-lea şi are icoane vechi, din secolul al VIII-lea.


Articole înrudite