27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
18,5% dintre elevi părăsesc timpuriu şcoala
18,5% dintre elevi părăsesc timpuriu şcoala

Procentul elevilor care părăsesc timpuriu şcoala trebuie să se situeze sub 10%, în prezent ponderea acestora fiind de 18,5% (trimestrul IV, 2014), conform datelor prezentate în Strategia Naţională pentru Învăţământul Terţiar 2015 - 2020, adoptată recent de Guvern.

Potrivit documentului, ţinta pentru 2020 este ca doar 11,3% dintre elevi să mai părăsească timpuriu şcoala.

"Părăsirea timpurie a şcolii este un fenomen cu precădere întâlnit în mediul rural din România: rata de abandon a fost de aproximativ 1,5 ori mai mare în unităţile de învăţământ secundar din mediul rural, decât în cele din mediul urban. Pe măsură ce tinerii avansează în sistemul de învăţământ, subreprezentarea celor din mediul rural se amplifică, având cea mai mare valoare în învăţământul superior", se arată în document.

"În cazul în care estimările actuale se dovedesc corecte, numărul elevilor va scădea cu 40% în 2025 (faţă de 2005), determinând necesitatea unor reforme pentru educaţie care să abordeze calitatea, eficienţa, echitatea şi relevanţa. Populaţia activă şi numărul de studenţi în scădere au implicaţii, imediate şi pe termen lung, asupra capitalului uman din România şi agendei macroeconomice pentru promovarea ocupării forţei de muncă şi a creşterii economice. Capitalul uman este esenţial pentru toate sectoarele de activitate, îndeosebi pentru sectoarele servicii şi agricultură, care utilizează cea mai mare parte a forţei de muncă", se explică în strategie.

Pe de altă parte, documentul prevede că ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani care au finalizate studii terţiare trebuie să crească de la 23,8% în trimestrul IV, 2014 la 26,7% în 2020.

Strategia, care citează datele curente de la INS, relevă că numai 24% din numărul total de studenţi provin din mediul rural.

De asemenea, potrivit strategiei, procentul celor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani care trebuie să participe la învăţarea pe tot parcursul vieţii trebuie să se mărească de aproximativ şase ori, de la 1,8% în 2013 la 10% în 2020.

Guvernul a aprobat pe 15 iulie, printr-o hotărâre, Strategia Naţională pentru Învăţământul Terţiar 2015 — 2020, de care vor beneficia aproximativ 625.000 de oameni.

Strategia Naţională pentru Învăţământul Terţiar 2015 — 2020 vizează două grupuri ţintă: beneficiarii principali ai învăţământului terţiar — studenţi şi elevi, inclusiv din grupuri dezavantajate sau subreprezentate, personalul din instituţiile de învăţământ superior, participanţii adulţi în învăţământul profesional şi tehnic continuu—, precum şi organizaţiile şi furnizorii de educaţie.


Articole înrudite