18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sfaturi în perspectiva examenelor din toamnă
Sfaturi în perspectiva examenelor din toamnă

Examenele din toamnă ale copiilor pot constitui un motiv de conflict în familie în lunile de vară. Faptul de a fi în vacanţă şi lipsa obişnuinţei de a învăţa în această perioadă fac din studiu o sarcină grea pentru copii, iar a-i determina pe aceştia să studieze poate deveni, pentru părinţi, o tortură, relatează cotidianul spaniol ABC, care oferă câteva recomandări pentru evitarea problemelor.

În primul rând, studiul trebuie să se îmbine cu relaxarea. Pentru aceasta, părinţii trebuie să cunoască pasiunile şi abilităţile copiilor lor. Fiecare copil are propria personalitate, iar părinţii trebuie să ţină cont de preferinţele lui, inclusiv de sugestiile profesorilor, în momentul în care îi propun o anumită activitate.

Un program de studiu este necesar. Dat fiind faptul că nu există obişnuinţa de a studia pe timpul verii, stabilirea unui program este una dintre cele mai complicate chestiuni. Se recomandă un orar individualizat. Acesta trebuie să fie flexibil, dar trebuie să aibă limite şi să fie respectat.

Este bine să se studieze puţin câte puţin, stabilindu-se ţinte de atins. În acest sens, împărţirea volumului de muncă şi respectarea planificării - pe săptămâni, de exemplu - este fundamentală şi, în plus, favorizează studiul, pentru că volumul va părea mai mic şi efortul nu va mai fi perceput în mod negativ.

Stima de sine trebuie să fie încurajată. O corijenţă nu poate fi abordată ca un eşec. Părinţii trebuie să-şi sprijine copilul şi să-i stimuleze încrederea în sine. Reuşitele lui trebuie să fie puse în evidenţă.

Atenţie la căldură! Căldura are un efect negativ în orele de studiu pentru că afectează concentrarea copiilor. Se recomandă ca aceştia să studieze într-o cameră ventilată, să înceapă studiul la prima oră a dimineţii sau să înveţe seara, pentru a evita perioadele cu temperaturi înalte.

Alimentaţia şi hidratarea trebuie să fie supravegheate. O bună alimentaţie este fundamentală pentru corecta funcţionare a organismului. Se recomandă o dietă echilibrată, cu trei mese pe zi şi cel puţin un litru şi jumătate sau doi litri de apă zilnic.

Nu în ultimul rând, este benefică organizarea unei activităţi săptămânale în familie. O astfel de activitate care să fie şi distractivă poate fi percepută ca o recompensă pentru efortul făcut. Pe lângă faptul de a fi o formă de a-şi petrece timpul în familie, poate constitui şi un stimul pentru copil.


Articole înrudite