28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Recurgerea la antibiotice pentru tratarea otitelor, infecţia urechii cea mai frecventă la copii, este doar puţin mai eficace decât absenţa unui tratament, potrivit analizei unor cercetări întreprinse de zece ani în Statele Unite ale Americii, relatează AFP. Pe lângă aceasta, prin neutilizarea antibioticului se evită efectele secundare care însoţesc deseori aceste medicamente, cum ar fi diareea.
„Rezultatele acestui studiu confirmă ceea ce noi ştiam şi anume că cel mai bun antibiotic ar fi să nu se ia deloc antibiotic”, a declarat dna Tumaini Coker, pediatru la spitalul pentru copii al Universităţii California din Los Angeles, unul din coautorii acestor cercetări întreprinse de RAND Corporation, o organizaţie de cercetări în scop nelucrativ.
„Prescrierea antibioticelor la debutul infecţiei ar putea ajuta la vindecare un pic mai repede, dar creşte şi riscul apariţiei la copii a unor efecte secundare, precum o erupţie cutanată”, a afirmat d-na Coker.
Acest studiu, apărut în Journal of the American Medical Association (JAMA) în data de 17 noiembrie, a fost cerut de „American Academy of Pediatrics”, în contextul apariţiei de recomandări pentru tratarea otitelor la copii. Autorii acestor lucrări au descoperit că absenţa unui test care să permită punerea unui diagnostic corect de otită reprezintă un obstacol major pentru ameliorarea tratării infecţiilor urechii.
Utilizarea otoscopului, care permite examinarea conductului auditiv extern şi a timpanului, este esenţială pentru a permite medicului să pună un diagnostic corect, a subliniat d-na Coker.
Otita este maladia infantilă cea mai frecventă în SUA, unde antibioticele sunt prescrise în mod curent.


Articole înrudite