07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Activităţile foarte stresante şi puţin satisfăcătoare cresc cu aproximativ 88% riscul unui atac cardiac şi cu 43% riscul de bypass coronarian sau de alte proceduri vizând deschiderea unei artere. De altfel, nesiguranţa locului de muncă este legată de o creştere a factorilor de risc cardiovascular precum hipertensiunea arterială, un nivel ridicat al colesterolului sau un exces de greutate, subliniază autorii acestui studiu prezentat la conferinţa anuală a American Heart Association, în weekend, la Chicago (Illinois).
Aceşti cercetători au analizat stresul muncii depuse de 17.415 femei cu o stare de sănătate bună, timp de peste zece ani.
Un loc de muncă stresant din punct de vedere psihologic este definit, potrivit autorilor, ca fiind foarte exigent, cu puţină autoritate sau deloc şi care nu oferă posibilitatea de a-ţi folosi creativitatea sau talentul.
„Studiul nostru arată existenţa în acelaşi timp a unor efecte cardiovasculare clinice imediate şi pe termen lung ale acestor locuri de muncă stresante” pentru aceste femei, subliniază dr. Michelle Albert, de la Brigham and Women's Hospital din Boston (Massachusetts), principalul autor al acestui studiu finanţat de National Institutes of Health (NIH).
„Femeile care exercită o muncă foarte exigentă şi în care ele au un control redus... prezintă cel mai mare risc de a dezvolta o maladie cardiovasculară pe termen lung”, notează Natalie Slopen, cercetător la Centrul de dezvoltare a copilului al Universităţii Harvard (Massachusetts), unul dintre principalii coautori ai studiului.
Totuşi, studiul nu pune în evidenţă vreo legătură directă între teama de a-şi pierde locul de muncă şi un risc sporit de criză cardiacă, de atac cerebral sau de deces.


Articole înrudite