29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aparat pentru decodarea genomului uman în câteva ore
Aparat pentru decodarea genomului uman în câteva ore
O licărire de speranţă într-un ocean de tristeţe la Davos - aparatul miracol care permite decriptarea genomului uman în câteva ore şi care ar putea revoluţiona ştiinţa medicală.
La Forumul economic mondial, Ion Proton a fost prezentat pentru prima dată în Europa de creatorul său, americanul Jonathan Rothberg, un biotehnician de 48 de ani, directorul general al Ion Torrent Systems, proprietate a societăţii americane Life Technologies care produce Ion Proton, relatează AFP.
Graţie acestui aparat care permite decodarea rapidă a ADN-ului unei persoane, cei bolnavi nu mai trebuie să aştepte săptămâni pentru a şti dacă au un cancer şi medicii vor şti imediat de ce boli suferă aceştia, ceea le va permite să stabilească rapid tipul de terapie, să evite întârzierile şi erorile şi să salveze vieţi.
În următorii ani, cercetătorii din ţările în curs de dezvoltare vor putea, graţie acestui aparat, să identifice noi viruşi sau să testeze calitatea apei. Şi poliţia va putea identifica profilul ADN al unui suspect la fel de rapid.
La Davos, Rothberg a fost foarte bine primit, ca un star rock al ştiinţei, după cum relatează AFP.
„Este un geniu. Vreau să cumpăr aparatele sale”, a declarat entuziasmat Sami Sagol, un neurolog israelian care susţine cercetarea.
„Este prima maşină care permite secvenţionarea genomului întreg al unei persoane pentru mai puţin de 1.000 de dolari şi în două ore”, a declarat Jonathan Rothberg într-un interviu acordat la Davos AFP. „Până acum, investigaţiile puteau costa peste o jumătate de milion de dolari şi ele durau săptămâni pentru a avea informaţii asupra genomului dumneavoastră”, a adăugat el.
„Ion Proton este destinat cercetării pentru descoperirea de noi gene în bolile de cancer, autism sau diabet, dar este destinat şi medicinii clinice pentru a fi siguri că un tratament este bun pentru o anume persoană şi pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor la nou-născuţi”, a mai declarat Jonathan Rothberg.


Articole înrudite