26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Al cincilea congres asupra afecţiunilor hepatice, deschis luni la Paris, este consacrat în principal hepatitei de tip C, o boală virală foarte frecventă şi extrem de gravă. Datorită triterapiilor, trei sferturi din persoanele care suferă de hepatita C se pot vindeca, cu condiţia ca boala să fie depistată din timp şi să urmeze tratamentul corespunzător. Potrivit ultimelor estimări, între 168.000 şi 296.000 de francezi suferă de hepatită C, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de luni.
Datorită asocierii a trei medicamente, 75 % dintre bolnavii purtători ai unui anumit tip de virus de hepatită C - genotipul 1, cel mai frecvent şi cel mai greu de tratat - se pot vindeca definitiv. „Până anul trecut, tratamentul cu interferon injectabil şi ribavirină ducea la vindecarea a aproximativ două treimi din purtătorii de virus de genotip 2 şi 3 şi a mai puţin de jumătate din cei cu genotip 1”, precizează Patrick Marcellin, hepatolog la spitalul Beaujon din Clichy şi preşedinte al congresului de la Paris. „Noul tratament cu molecule suplimentare are o rată de vindecare chiar de 100 %, prin aplicarea simplificată de medicamente, cu efecte secundare minime sau inexistente şi cu o durată mult mai scurtă a tratamentului”, afirmă profesorul.
Pentru acest specialist, este începutul unei adevărate revoluţii. Totuşi, doar un număr limitat de bolnavi poate beneficia de noile progrese terapeutice, din cauza costurilor ridicate şi a lipsei de personal specializat. Bolnavii se înscriu pe liste de aşteptare, ceea ce este în defavoarea lor şi este un fapt regretabil, mai ales că noul tratament este eficient.
Consecinţele acestei situaţii asupra sectorului sănătăţii publice, pe termen scurt şi mediu, sunt importante, spun experţii. Aceştia sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de cazuri de ciroze şi de cancer hepatic, de spitalizări, de transplanturi şi de decese din cauza acestei boli, mai ales că unele ar fi putut fi evitate prin tratarea precoce. „Numai în 2010 au fost depistaţi 62% din bolnavii de hepatită C!”, afirmă profesorul Marcellin, adăugând că o politică de prevenire adaptată şi un număr suficient de specialişti care să prescrie noile tratamente ar duce la diminuarea drastică a virusului, chiar la eradicarea bolii.


Articole înrudite