05 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Combinaţia de cereale cu lapte ne poate ajuta, de fapt, să mai punem câteva kilograme pe noi şi nicidecum să le dăm jos, aşa cum spun reclamele, ne atenţionează medicii. Mai mult, ei îi sfătuiesc pe părinţi să nu-şi facă un obicei din a le da copiilor cereale învelite în ciocolată sau miere.
Spoturile la acest produs ne asigură că dacă vom consuma cereale ne vom menţine silueta, ba chiar vom reuşi să slăbim, datorită faptului că acest aliment conţine fibre care dau saţietate. "Având în vedere creşterea incidenţei obezităţii în rândul populaţiei din întreaga lume, este important să conştientizăm faptul că includerea cerealelor integrale în alimentaţia zilnică determină pierderea în greutate şi menţinerea scăderii ponderale pe termen lung”, declara în urmă cu ceva timp, într-un comunicat de presă al unei companii producătoare de cereale, prof. univ. dr. Gabriela Radulian, medic la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Prof. dr. N.C. Paulescu din Bucureşti.

Cerealele cu ciocolată sau miere = bomboane

Imaginea de pe punga cu cereale care apărea în reclamă părea apetisantă. O lingură plină cu cereale cu fructe sau, după caz, cu cereale cu înveliş de ciocolată, îmbibate în lapte. „Dacă cerealele sunt rafinate, expandate, acoperite cu cuverturi de miere, ciocolată sau zahăr, ele îngraşă, pentru că sunt nişte zaharuri cu absorbţie rapidă, sunt un fel de bomboane. Ele provin din făină şi au fost prelucrate în aşa fel încât le-a crescut încărcătura glicemică”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Laptele nu se combină cu cereale

Mai mult, biologii spun că nici asocierea dintre cereale şi lapte nu este una fericită. „Cerealele cu lapte îngraşă, nu slăbesc, pentru că asocierea dintre glutenul din cereale şi lapte nu este tocmai potrivită, mai ales dacă se face un obicei din a consuma acest aliment. Proteinele (lapte – n.r.) asociate cu carbohidraţi (cereale, gluten) cu asimilare lentă îngraşă, este o regulă din nutriţie. În plus, laptele, ca şi fructele, e bine să le consumăm separat”, a afirmat biologul Livia Nena.
În plus, specialiştii spun că cel mai bine este ca laptele să fie consumat ca atare şi nu combinat cu alte alimente. „Laptele nu ar trebui să se asocieze cu nici un alt aliment, pentru că atunci digestia devine mai greoaie, din cauza cazeinei, care împiedică digestia. De aceea, cerealele de la micul dejun pot fi combinate cu produse lactate fermentate - iaurt, sana, kefir, care sunt mai uşor de asimilat şi de persoanele care au intoleranţă la lactoză”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cerealele cu lapte nu sunt o mâncare pentru slăbit

Nici medicii specialişti în igiena alimentaţiei nu sunt de acord cu combinaţia respectivă. „Eu nu aş recomanda cerealele cu lapte într-o cură de slăbire sau unui adult care vrea să-i scadă nivelul colesterolului. În plus, cerealele procesate industrial, adică cele îndulcite cu ciocolată sau miere nu sunt indicate în primul copiilor, pentru că au o valoare calorică mare. Doar fulgii de cereale integrale sunt siguri", a precizat lect. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar la catedra de Igiena  Alimentaţiei şi Nutriţiei, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti.
"În funcţie de cât de dulci sunt cerealele şi de cât de gras este laptele, această mâncare poate să îngraşe mai mult sau mai puţin. Oricum, în nici un caz, nu este mâncare de slăbit, pentru că o porţie de cereale cu lapte poate să aibă mai multe calorii decât un sandviş. Cerealele cu lapte nu sunt un aliment de mâncat în fiecare zi, dar o dată sau de două ori pe săptămână", a mai atenţionat şi dr. Ioana Dima, medic nutriţionist la un cabinet din Capitală.

Nu le daţi copiilor cereale cu ciocolată sau miere

Doctorii îi atenţionează încă o dată pe părinţi că cerealele cu ciocolată sau miere nu sunt indicate copiilor, din cauza conţinutului bogat în zaharuri. "Dacă cerealele sunt învelite în ciocolată sau  în zahăr sunt contraindicate copiilor, pentru că ele au o cantitate foarte mare de hidraţi de carbon care intră în organism, solicită foarte mult pancreasul din punct de vedere al cantităţii de insulină pe care o produce, iar arderile sunt total stopate", explică biologul Livia Nena.
Medicii nutriţionişti nu neagă rolul fulgilor de cereale într-o alimentaţie sănătoasă, dar spun că cele recomandate sunt doar cerealele integrale, spre exemplu, fulgii de ovăz şi, în nici un caz, cerealele acoperite cu ciocolată, miere sau zahăr. „Dacă sunt nişte cereale integrale, cum ar fi fulgii de ovăz, lucrurile se schimbă, pentru că acestea sunt bogate în fibre, au o încărcătură glicemică mai mică, dau o senzaţie mai puternică de saţietate şi ele nu îngraşă la fel ca cerealele care au cuverturi de ciocolată. În schimb, acestea care sunt sănătoase nu sunt aşa de gustoase ca cele rafinate”, completează prof. Gheorghe Mencinicopschi.

Articole înrudite