05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii sunt, în prezent, foarte îngrijoraţi de nivelul corupţiei, salarii, sistemul de sănătate şi de prăpastia dintre oamenii bogaţi şi cei săraci, 80% dintre participaţii la un un sondaj realizat de IRES afirmând că acestea sunt printre cele mai mari îngrijorări ale lor. Conform rezultatelor sondajului, aceste îngrijorări sunt urmate de cele privind sistemul de pensii, şomajul, poluarea sau starea mediului înconjurător. Din lista cuprinsă în chestionar, cea mai mică îngrijorare a românilor este situaţia economică personală (64%), aceştia declarând în măsură mai mare că sunt îngrijoraţi din pricina stării mediului înconjurător (76%) sau a conducerii ţării (75%).
Femeile manifestă o îngrijorare mult mai mare (31,7%) în ceea ce priveşte situaţia economică personală decât bărbaţii (18,6%). Îngrijorarea faţă de situaţia economică a copiilor sau a nepoţilor este mai mare în rândul femeilor, al persoanelor cu studii medii şi elementare, a persoanelor care locuiesc în mediul rural şi rezidenţilor din Moldova. În cazul persoanelor care se declară foarte îngrijorate de sistemul de sănătate, distribuţia în funcţie de gen relevă o proporţie mai ridicată a femeilor care dau acest răspuns.
Tinerii nu se gândesc încă la pensie
În cazul persoanelor care se declară foarte îngrijorate de sistemul de pensii, distribuţia pe vârste indică o proporţie mai mare a acestui tip de răspuns în rândul persoanelor între 51 şi 65 de ani (64%), fapt care poate fi explicat de apropierea de vârsta de pensionare. În contrapartidă, tinerii între 18 şi 35 de ani declară doar în proporţie de 32,2% că sunt foarte îngrijoraţi de sistemul de pensii.
De asemenea, femeile declară în proporţie mai mare decât bărbaţii că sunt foarte îngrijorate de salarii (55,1% vs. 39,1%). Dintre respondenţii care se declară foarte îngrijoraţi în privinţa salariilor, cea mai mare proporţie o reprezintă persoanele cu studii medii (54,9%), urmate de persoanele cu studii elementare (49,2%) şi, mai apoi, de persoanele cu studii superioare (36,9%).
Cu cât înaintează în vârstă, românii se declară în măsură tot mai mică foarte îngrijoraţi de starea mediului înconjurător. Între îngrijorarea faţă de mediu şi studiile absolvite de respondent, însă, îngrijorarea creşte odată cu nivelul de educaţie (studii elementare - 28,1%; studii medii - 31,6%; studii superioare - 37,9%).
În ceea ce priveşte şomajul, femeile, spre deosebire de bărbaţi, şi persoanele cu studii medii şi elementare, faţă de cele cu studii superioare, manifestă o îngrijorare foarte mare într-o mai mare proporţie.
Cea mai mare grijă a românilor: locul de muncă
Lipsa locurilor de muncă reprezintă cea mai importantă problemă a României, conform răspunsurilor date, spontan, de 17% dintre participanţii la sondaj. Acesteia îi urmează starea deficitară a economiei, menţionată de 15% dintre aceştia, conducerea defectuoasă a ţării (10%), corupţia (7%), pensiile şi salariile mici (6%), precum şi sărăcia oamenilor şi lipsa banilor (6%). Alte menţiuni au fost sistemul sanitar deficitar, clasa politică, datoriile externe sau învăţământul. Există şi cei care consideră că problema cea mai importantă cu care se confruntă România în momentul de faţă este mentalitatea cetăţenilor (3%).
Studiul priveşte starea naţiunii şi a fost realizat, în septembrie, la nivel naţional, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES.


Articole înrudite