19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O echipă multidisciplinară a efectuat miercuri, în premieră, la Spitalul Bagdasar-Arseni o intervenţie complexă de implantare de electrozi intracerebrali având ca scop identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic şi extragerea acestuia. Metoda folosită se numeşte "stereoelectroencefalografie" şi a fost pusă la punct de către o echipă de medici francezi condusă de Jean Talairach şi Jean Bancaud, în Spitalul Saint Anne din Paris la mijlocul anilor '70.
Pacientul povesteşte că a fost condamnat la epilepsie din naştere. S-a născut cu o leziune pe creier şi la 12 ani a suferit prima criză care l-a doborât. Au urmat ani de tratamente în zadar. Acum, la 36 de ani, bărbatul încă se trezeşte cu teama că va fi înfrânt de crizele de epilepsie, cam zece la număr în fiecare lună.
Intervenţia a fost una complicată şi migăloasă, pentru că niciun vas de sânge de pe creier nu trebuia atins.
O asemenea operaţie poate fi o şansă pentru cei aproape 500.000 de bolnavi din România. Cu atât mai mult cu cât rata de vindecare a pacienţilor trataţi cu această metodă este de 90%. Costul final depăşeşte 10.000 de euro. Pentru ca această intervenţie să fie decontată de stat, o comisie de specialitate a ministerului ar trebui să decidă dacă merită introdusă în programul naţional de sănătate.
După intervenţia reuşită, pacientul a fost transportat la Spitalul Universitar, unde va fi testat două săptămâni. Concret, neurologii îi vor urmări activitatea creierului, pentru a putea delimita clar zona din care pornesc crizele. Odată depistată această zonă, bărbatul va reveni în sala de operaţii pentru a i se scoate electrozii. De data aceasta însă vorbim despre o intervenţie scurtă, de maximum 15 minute, cu anestezie locală. După alte opt săptămâni, va avea loc poate cea mai importantă operaţie: extragerea focarului epileptic, care ar trebui să ducă la vindecarea bolnavului.
Timp de peste 30 ani, metoda a fost folosită în centrele moderne de chirurgie a epilepsiei din Franţa şi Italia cu rezultate spectaculoase, care au consacrat-o ca pe o procedură sigură şi cu mare randament în ce priveşte delimitarea focarului epileptic, care apoi poate fi rezecat chirurgical fără afectarea zonelor funcţionale ale creierului.
România se află printre primele ţări care adoptă această metodă a cărei dificultate constă în a reuşi implantarea electrozilor fără a afecta vasele de sânge ale creierului şi a feri pacientul de complicaţii hemoragice.


Articole înrudite