17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Perioadele de secetã din Europa vor creºte cu 80% pânã în anul 2100
Perioadele de secetã din Europa vor creºte cu 80% pânã în anul 2100

Încãlzirea globalã ºi creºterea populaþiei vor cauza în Europa o mãrire cu 80% a perioadelor de secetã pânã în anul 2100, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeanã, informeazã dailymail.co.uk.
Europa este continentul care va suferi cele mai severe secete în urmãtoarele decenii din cauza încãlzirii globale ºi a creºterii consumului de apã, avertizeazã oamenii de ºtiinþã. Pânã la sfârºitul acestui secol, sudul Europei, în special, se va confrunta cu o creºtere cu 80% a perioadelor de secetã faþã de perioada actualã.
Un studiu realizat recent de Comisia Europeanã prevede cã diminuarea rezervelor de apã va fi agravatã de creºterea populaþiei ºi de creºterea consumului de apã.
Seceta poate avea un impact economic ºi social foarte sever ºi, potrivit estimãrilor, acest fenomen a cauzat doar în ultimele trei decenii pierderi de 100 miliarde de euro la nivelul þãrilor din Uniunea Europeanã. Oamenii de ºtiinþã au folosit modelarea computerizatã pentru a previziona zonele din Europa care vor fi cel mai grav afectate de creºterea temperaturilor ºi a consumului de apã. Cercetãtorii au utilizat aceste proiecþii meteorologice pentru a alcãtui un model hidrologic al tuturor bazinelor riverane din Europa, ce copiazã distribuþia actualelor lacuri ºi cursuri de apã. Ei au descoperit astfel cã anumite zone din sudul Europei vor fi cele mai afectate. Izvoarele ºi cotele minime ale râurilor europene ar putea sã scadã cu pânã la 40%, iar durata perioadelor de secetã ar putea sã creascã cu 80% în Peninsula Ibericã, în sudul Franþei, în Italia ºi în Balcani.
Studiul, publicat în revista Hydrology and Earth System Sciences, a evidenþiat totodatã faptul cã temperatura medie globalã va creºte cu pânã la 3,4 grade Celsius pânã în anul 2100.


Articole înrudite