27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 1.500.000 de români suferă de diabet în prezent, iar până în anul 2030 se va înregistra o creştere cu 200.000 de bolnavi, se arată într-un comunicat de astăzi al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), citat de Agerpres. Mai puţin de 50% dintre aceştia au primit tratament în 2011 - 590.059 pacienţi - dar cu 25.000 mai mulţi decât anul trecut.
Potrivit Indexului European de Diabet realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse, această situaţie este cauzată mai mult de deficienţele sistemului de sănătate şi mai puţin de problemele legate de stilul de viaţă nesănătos. La capitolul îngrijirii bolnavilor de diabet, ţara noastră se află pe locul 26 din cele 27 ţări membre UE.
Deşi, în prezent, în România există un Program Naţional de Sănătate pentru Diabet iar numărul medicamentelor aprobate de CASMB a înregistrat o creştere de 10% în anul 2010 faţă de anul 2009, finanţarea Programului de Diabet nu acoperă nevoile pacienţilor, se mai arată în Indexul European de Diabet. Mai mult, documentul a relevat că în România este necesară creşterea numărului de medici generalişti şi asistente cu pregătire în problematica diabetului, care să asigure educaţia continuă de specialitate a acestei categorii de pacienţi, precum şi de monitorizarea populaţiei care prezintă riscuri de diabet. "Datorită progreselor medicinei, diabetul este astăzi o afecţiune cu care se poate trăi timp îndelungat iar bolnavii se pot bucura de viaţă. Educaţia specifică şi continuă a pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă factorul esenţial ce asigură succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung. Vestea bună pentru bolnavii de diabet este că investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea de noi terapii destinate tratării diabetului continuă. În anul 2010, din cele 700 de medicamente noi aflate în fază de cercetare şi dezvoltare, 50 erau destinate diabetului. Printre direcţiile pe care le urmează în prezent cercetătorii se numără: îmbunătăţirea calităţii insulinei, descoperirea unui nou mod de administrare a acesteia sau introducerea unor noi tratamente orale pentru diabetici”, a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct al ARPIM, conform sursei.
Potrivit Raportului Federaţiei Internaţionale de Diabet, publicat luna aceasta, sunt 366 milioane de bolnavi de diabet în întreaga lume, cifră care urmează să crească la 552 milioane de persoane până în anul 2030. Aproximativ jumătate dintre aceştia nu au fost încă diagnosticaţi, precizează raportul.
Copiii cresc rândurile bolnavilor de diabet
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a atras atenţia în conferinţa de presă prilejuită de Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului, că 3% din totalul celor afectaţi de această boală sunt copii. Îngrijorător este faptul că diabetul este în creştere la copii şi adolescenţi, care, spre deosebire de perioadele de până acum, au început să fie afectaţi şi de diabetul de tip 2 care este apanajul adulţilor, a mai spus Ritli.
Incidenţa diabetului zaharat este de 312 cazuri la suta de mii de locuitori. Cele mai afectate judeţe sunt Cluj, Sălaj, Bihor, Sibiu, cu o incidenţă de 480 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar cele mai puţin afectate sunt Giurgiu, Vrancea, Bistriţa-Năsăud şi Harghita.
Un număr de 3% din totalul celor afectaţi cu diabet îl reprezintă copiii. Tot la copii este îngrijorătoare creşterea incidenţei obezităţii, care este în jur de 4%, în timp ce supraponderalii ajung la 12%, a spus ministrul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au alocat până acum 385 milioane de lei în 2010, iar în 2011 previziunile sunt similare. Este vorba de asigurarea tratamentelor şi a testelor, a precizat ministrul.


Articole înrudite