28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fericirea se găseşte în prezent, în special în cazul în care „acum” implică sex, potrivit unui studiu important privind starea psihică. De asemenea, studiul a constatat că oamenii petrec aproape jumătate de timp (46,7%) gândindu-se la altceva faţă de ce fac în respectivul moment. Deşi beneficiile faptului de a „trăi clipa” sunt lăudate de multe tradiţii filosofice şi religioase, până în prezent au existat puţine dovezi ştiinţifice pentru a sprijini acest sfat.
Psihologii de la Universitatea Harvard au colectat informaţii cu privire la activităţile de zi cu zi, gândurile şi sentimentele a 2.250 de voluntari pentru a afla cât de des s-au concentrat la ceea ce făceau şi ce i-a făcut cel mai fericiţi.
Ei au descoperit că oamenii sunt cei mai fericiţi atunci când fac sex, exersează ceva sau se află într-o conversaţie şi cei mai nefericiţi atunci când lucrează, se odihnesc sau îşi folosesc computerul de acasă. Aceste din urmă activităţi i-au făcut mai nefericiţi, deşi mintea subiecţilor „a hoinărit” jumătate din timp.
Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că planurile de viitor şi visatul cu ochii deschişi tind să facă persoanele mai nefericite, chiar dacă se gândesc la ceva plăcut.
Pe de altă parte, chiar şi sarcinile cele mai angajante nu au reuşit să reţină în totalitate atenţia subiecţilor. Voluntarii au admis că se gândesc la altceva cel puţin 30% din timpul în care au ceva de făcut, cu excepţia cazului când fac sex, atunci când oamenii se concentrează asupra a ceea ce fac 90% din timp.
Pentru acest studiu, Matthew Killingsworth, un doctorand în psihologie şi autor principal al studiului, şi superiorul său, Daniel Gilbert, autorul cărţii „Stumbling on happiness”, au dezvoltat o aplicaţie web pentru iPhone care contactează participanţii la mai multe ore alese la întâmplare din perioada în care erau treji. De fiecare dată când primeşte un mesaj, participantul la experiment răspunde selectând dintr-o listă de 22 de activităţi, cum ar fi treburile gospodăreşti, cumpărături, sau privitul la televizor. Participanţii trebuie apoi să plaseze respectiva activitate pe o scară a fericirii, de la 0 la 100, şi să spună dacă la respectivul moment se concentrau sau visau cu ochii deschişi despre ceva pozitiv, negativ sau neutru.
Rezultatele au arătat că fericirea este afectată de cât de des oamenii fug cu mintea în altă parte şi de ce ajung să îşi imagineze mai degrabă decât de activitatea din respectivul moment. Cercetătorii susţin că sunt siguri că distragerea de la treburile zilnice ar constitui sursa nefericirii mai degrabă decât invers.
Peste 5.000 de persoane s-au înscris pentru a participa la studiul amintit, la care cercetătorii speră să atragă şi mai mulţi participanţi pentru a-şi extinde cercetarea. Înscrierile se pot face pe site-ul www. trackyourhappiness.org.


Articole înrudite