22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un nou punct vamal de frontieră va prelua traficul internaţional rutier peste râul Prut
Un nou punct vamal de frontieră va prelua traficul internaţional rutier peste râul Prut

În data de 23 mai 2023, preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan-Lari Mihei, a participat, în judeţui Vaslui, la deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Bumbăta (România) - Leova (Republica Moldova) şi a punctului vamal de frontieră Bumbăta, care vor contribui la fluidizarea transportului transfrontalier de mărfuri dintre cele două ţări.
Noul punct vamal de frontieră Bumbăta funcţionează în subordinea biroului vamal de frontieră Albiţa, pentru traficul rutier, şi a devenit operaţional, ca urmare a acordului semnat de Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova în vara anului trecut, prin asigurarea infrastructurii corespunzătoare, personalului şi a utilităţilor, în conformitate cu normele şi standardele în vigoare. Punctul vamal Bumbăta funcţionează în sectorul unui pod mobil de pontoane ancorat de militari din Armata Română, împreună cu genişti ai Armatei Naţionale a Republicii Moldova, de malul moldovenesc al râului Prut. Programul de lucru al acestui punct internaţional de trecere a frontierei, în prima fază, este de la ora 08:00, la ora 20:00, iar traficul este limitat la autovehicule cu greutatea maximă de 3,5 tone/ansamblu. Totdată, prin acest punct de trecere a frontierei este interzis tranzitul vehiculelor lente, transportul de mărfuri care trebuie supuse controlului veterinar şi transportul de mărfuri ori substanţe periculoase.
Fluidizarea traficului la frontiera din România şi Republica Moldova continuă să rămână o prioritate pentru vama română, iar deschiderea punctului vamal de frontieră Bumbăta este o altă măsură implementată în acest sens. Există deja nouă birouri vamale de frontieră între cele două state (şapte rutiere şi trei feroviare) şi, împreună cu acelea, acest nou punct vamal va contribui la accelerarea şi facilitarea traversării frontierei comune de către persoane, mijloace de transport şi bunuri, la diminuarea traficului în birourile vamale de frontieră existente, inclusiv a timpului de aşteptare la trecerea frontierei de stat, la îmbunătăţirea capacităţii de procesare a mijloacelor de transport, dezvoltarea reţelelor căilor comerciale pentru traficul transfrontalier, precum şi la creşterea calităţii controalelor efectuate la trecerea frontierei de stat, respectiv creşterea nivelului de securitate atât în plan naţional, cât şi regional consolidare rutier”, a declarat Bogdan-Lari Mihei.


Articole înrudite