19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cât de toxice sunt rujurile de buze?
Cât de toxice sunt rujurile de buze?
O echipă de cercetători californieni a descoperit prezenţa unor metale grele toxice (aluminiu, mangan, crom) în 32 rujuri şi flacoane cu luciu de buze cumpărate din comerţ. Constatarea nu este nouă: în 2007, un studiu pusese în evidenţă prezenţa acestora în rujuri, relatează 7sur7.be.
De această dată însă cercetătorii de la Berkeley s-au ocupat de dozele absorbite de utilizatoarele de ruj, arătând că rujarea buzelor poate fi uneori toxică, avertizează studiul apărut în revista Environmental Health Perspectives. O utilizatoare medie ar absorbi aproape 24 mg pe zi, se spune în studiu. Adeptele buzelor roşii întreaga zi, care pun straturi groase de ruj în repetate rânduri, ar ajunge la 87 mg. Acest lucru este riscant pentru sănătate. Cantitatea de crom absorbită poate fi nocivă pe termen lung, acest metal favorizând îndeosebi tulburări renale sau cancer la stomac. Când femeile scot prea des din poşetă rujul de buze se expun unor doze ridicate de aluminiu, cadmiu şi mangan.
Femeile nu trebuie totuşi să renunţe la ruj. Oamenii de ştiinţă afirmă că mai ales copiii trebuie să nu aibă contact cu aceste metale. Nivelul de plumb din rujuri este foarte scăzut, iar cantităţile de metale absorbite sunt mici.
Studiul a fost realizat în Statele Unite, unde există alte norme decât în Uniunea Europeană. Aici cromul şi cadmiul lipsesc din rujuri.


Articole înrudite