27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce efecte are asupra organismului dacă bei bere în fiecare seară
Ce efecte are asupra organismului dacă bei bere în fiecare seară

Berea este cea mai consumată băutură alcoolică din lume, fiind alegerea multora care vor să se relaxeze după o zi de muncă stresantă sau atunci când stau vara la terasă. Dacă obişnuieşti să o consumi zilnic, iată ce efecte poate produce în organism.

Berea conţine, în mare, între 5 şi 12% alcool, fiind considerată mai puţin dăunătoare faţă de alte băuturi. Mai multe studii au relevat că berea poate contribui la creşterea duratei de viaţă, poate reduce durerea şi şansele de a suferi boli de inimă. Să nu uităm, totuşi, că acestea sunt avantajele unui consum redus de bere şi că alcoolul în cantităţi mari are multe efecte negative.

„În ciuda legăturii pozitive dintre consumul de bere şi longevitate la bărbaţi şi femei, aceste rezultate nu ar trebui interpretate ca o invitaţie la consumul de alcool”, avertizează autorii unui studiu făcut la Universitatea din Maastricht.

Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă bei bere în fiecare zi:

"Burta de bere"

Berea este foarte bogată în calorii şi, spre deosebire de cele din alimente, acestea se depun preponderent în zona abdomenului. Grăsimea de pe burtă este mai periculoasă pentru sănătate şi mai greu de eliminat, notează Times of India şi thelist.com.

Probleme cu inima

Berea băută în cantitate moderată este bună pentru sănătatea inimii, însă rareori se bea doar una la o ieşire. Dacă depăşeşti limita, alcoolul poate amplifica riscul de atac cerebral, diabet de tip 2, probleme coronariene şi tensiune arterială crescută.

Rinichii pot avea de suferit

Două beri pe zi pentru bărbaţi una în cazul femeilor reprezintă cantitatea moderată, dar trecerea acestei limite poate avea repercusiuni. Berea cu un conţinut ridicat de alcool creşte riscul de hipertensiune şi al dezvoltării unor boli de rinichi. De asemenea, poate duce la deshidratare şi la perturbarea echilibrului din corp. Pe termen lung, rinichii pot fi afectaţi şi pot apărea pietre sau insuficienţă renală.

Poate duce la deficit de vitamine

Consumul regulat de bere poate determina corpul "să ceară" mai multe vitamine şi minerale. Pentru a metaboliza alcoolul, organismul are nevoie de extra nutrienţi, precum vitamine din grupul B. Dieta zilnică poate ajuta la satisfacerea acestei nevoie, însă corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a le absorbi. Pe termen lung, acest proces poate duce la deficienţă de vitamine, iar asta poate afecta funcţiile interne.

Poate duce la probleme cu somnul

Alcoolul şi somnul odihnitor nu fac casă bună împreună. Rezultatele unor studii arată că băutul de bere poate ajuta o persoană să adoarmă mai rapid, dar nu o ajută şi să doarmă bine. Somnul de tip REM se instalează după aproape 90 de minute de când închizi ochii, iar asta poate duce la oboseală resimţită în timpul zilei şi probleme de concentrare. Alcoolul diminuează calitatea somnului şi strică dispoziţia. În plus, cei care exagerează pot să sufere de insomnie.


Articole înrudite