06 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După ce devin taţi, bărbaţii sunt predispuşi la îngrăşare şi la simptome depresive
După ce devin taţi, bărbaţii sunt predispuşi la îngrăşare şi la simptome depresive

Greutatea multora dintre proaspeţii taţi creşte în primii ani de viaţă ai copiilor lor, conform concluziilor unui studiu realizat de un grup interdisciplinar de la Northwestern University (NU) din Statele Unite, citate de Xinhua.
Oamenii de ştiinţă au monitorizat 10.000 de persoane de sex masculin din Statele Unite începând din perioada adolescenţei până în prima parte a vârstei adulte şi au descoperit că greutatea unui bărbat cu înălţime medie care locuieşte alături de copilul său a crescut cu 2 kilograme după ce acesta a devenit tată pentru prima oară. Diferenţa reprezintă o creştere cu 2,6% a indexului de masă corporală (IMC) raportat la o înălţime de 1,80 metri.
Prin comparaţie, un bărbat cu aceeaşi înălţime care nu a devenit părinte a pierdut 0,6 kilograme în aceeaşi perioadă, potrivit unui raport publicat luni pe site-ul NU.
Creşterea în greutate a proaspeţilor tătici ar putea fi cauzată de schimbările survenite în stilul lor de viaţă sau a obiceiurilor de alimentaţie.
Cercetarea, una dintre primele de acest tip care examinează modul în care rolul de părinte afectează IMC, a descoperit totodată o legătură între trecerea către acest statut şi o înmulţire a simptomelor depresive.
Studiul demonstrează că simptomele de depresie s-au înmulţit, în medie, cu 68% în primii cinci ani de paternitate în cazul bărbaţilor care aveau circa 25 de ani când au devenit părinţi pentru prima oară şi care locuiau în aceeaşi casă cu copiii lor.
O cercetare publicată în luna august de specialişti de Universitatea Bath a concluzionat că bărbaţii — nu şi femeile — iau în greutate în primii ani după ce devin părinţi, conform raportului NU.
''Sănătatea unei familii este interdependentă. Membrii ei se influenţează unul pe altul cu efect asupra emoţiilor, a biologiei şi a sănătăţii'', a declarat Emma Adam, expert asupra dezvoltării umane şi a politicilor sociale. ''Pentru optimizarea sănătăţii întregii familii este necesară atenţia la bunăstarea tuturor membrilor ei. Susţinerea bunăstării taţilor nu ar îmbunătăţi numai sănătatea acestora, ci şi pe cea a întregii familii'', a subliniat Adam.
''Copiii îi urmăresc în permanenţă pe părinţi şi le imită alegerile'', a atras atenţia şi Craig Garfield, pediatru şi asociat în cadrul Institute for Policy Research (IPR), potrivit sursei citate.


Articole înrudite