12 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Joi, proteste în curtea spitalelor
Joi, proteste în curtea spitalelor

Programul de proteste al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România continuă cu o nouă acţiune: pichetarea unităţilor sanitare, ce se va desfăşura joi, 29 februarie 2024.
"Protestul programat pentru ziua de mâine se va derula în intervalul orar 12.00 - 12.30, în timpul pauzei de masă, fără întreruperea activităţii unităţilor. Acest protest este un alt semnal de avertizare a guvernanţilor: „o repetiţie” pentru grevă, care indică apropierea momentului declanşării grevei generale.
Toţi angajaţii din unităţile sanitare publice care participă la aceste forme de protest susţin revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, care au drept referinţă de bază respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflaţia, continuă cu solicitarea unei creşteri a veniturilor salariale reale (a puterii de cumpărare a acestora) şi cu necesitatea unei distribuţii echitabile a creşterilor salariale, care să includă creşterea proporţională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac angajaţii lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale.
Reiterăm că acţiunile de protest organizate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” în ultima lună au fost determinate de oferta insuficientă a guvernului, făcută la întâlnirea comună cu cele două federaţii reprezentative din Sănătate din 25 ian. 2024, respectiv o creştere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creştere a veniturilor salariale cu cca. 13,5%. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a demonstrat în toată această perioadă că oferta guvernului presupune de fapt o creştere medie a veniturilor angajaţilor care nu acoperă nivelul inflaţiei nici măcar din ultimii 2 ani (23,59%), această politică de salarizare continuând şi în anul 2024 scăderea puterii de cumpărare a profesioniştilor din sănătate. De asemenea, protestele sunt motivate şi de refuzul guvernanţilor de a onora angajamentele asumate faţă de reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” în anul anterior, cel mai important fiind adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” invită public toţi angajaţii din sănătate şi toate organizaţiile care reprezintă interesele acestora, care susţin aceste solicitări, să se alăture acţiunilor de protest din cadrul programului anunţat", transmite Federaţia.

Citeşte şi Membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din nou în stradă


Articole înrudite