05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Leurda - planta minune a primăverii
Leurda - planta minune a primăverii
Deşi este o plantă des întâlnită, la fel ca şi ştevia, urzica sau păpădia (despre care ne-am convins cât de bune sunt pentru sănătatea noastră), leurda este cu adevărat spectaculoasă. Remediile ei sunt cunoscute încă de pe vremea dacilor.
Se spune că primăvara, atunci când ies din hibernare, urşii caută leurda pentru a face o cură de detoxifiere. Probabil că tocmai pentru că este preferata urşilor, leurda mai poartă denumirea şi de usturoiul ursului. De asemenea, în funcţie de regiune, leurda poartă denumirea de aiurda (de la daci, „ai” înseamnă usturoi), usturoi sălbatic, usturoi de pădure sau ceapa vrăjitoarelor.
Leurda are mirosul specific de usturoi iar frunzele sale cresc din bulb, sunt de un verde foarte frumos, alungite şi foarte asemănătoare cu cele ale lăcrimioarelor. Atunci când înfloreşte are o floare albă.
Se pare că leurda este o plantă specifică acestui continent bătrân, pentru că nu s-a lăsat aclimatizată pe alte meleaguri.
Leurda este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii încă din vremea dacilor, când era folosită pentru tratarea bolilor de rinichi şi ca depurativ. În Imperiul Roman, leurda era folosită ca adjuvant în detoxifierile de primăvară, pentru că ea curăţă sângele, plămânii şi tractul digestiv. Iată cum acest leac din străbuni revine în atenţia noastră după ani şi ani. Este incredibil cum strămoşii noştri cunoşteau tainele naturii şi se foloseau de aceste plante pentru a se trata şi vindeca de boli, iar noi am uitat aproape complet de ele.
Aşadar, leurda conţine: vitamina A, C, complexul de vitamina B, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, alicină (o substanţă cu proprietăţi antivirale), ulei eteric, adenozină (o substanţă care reduce colesterolul) şi multe alte substanţe care aduc multe beneficii pentru sănătate.
Detoxifierea de primăvară se face cu leurda
Leurda este cunoscută pentru rolul ei depurativ şi diuretic. Ea curăţă sângele, ficatul, rinichii şi vezica, stomacul şi intestinele. Aşadar, după o iarnă lungă, cea mai bună planta pentru detoxifiere este leurda. Pentru a beneficia de acest detoxifiant natural, se recomandă o cură cu salată în care să puneţi şi leurdă, timp de 3-4 săptămâni.
Remediu pentru cancer
Testele făcute au relevat faptul că leurda stimulează sistemul imunitar iar compuşii pe bază de sulf (alicina, ajoena) au o acţiune antitumorală foarte puternică. De asemenea, conţinutul de seleniu din leurdă este un antitumoral foarte puternic. Aşadar, pentru prevenirea şi combatarea cancerului se recomandă consumul de frunze de leurdă proaspete, în salată, în cure cât mai lungi. Se recomandă în cancerul de colon, tiroidian, testicular, genital feminin, bucal, pulmonar şi urinar.
Reduce colesterolul rău şi ajută inima
Leurda conţine adenozină, o substanţă care ajută la reducerea colesterolului rău, reducând formarea trombilor, reglând astfel tensiunea. De asemenea, leurda este un bun vasodilatator, reglează bătăile inimii, tonifică muşchiul inimii, menţine elasticitatea vaselor de sânge şi împiedică formarea cheagurilor de sânge, ţinând la distanţă bolile de inimă şi accidentele vasculare. Se recomandă consumul a 2 linguriţe de ulei de leurdă de 4 ori pe zi, înainte de masă, timp de cel puţin o lună.
Leurda este un puternic antiinflamator
Datorită substanţelor întâlnite în leurdă, această plantă este un puternic antiinflamator, foarte bun în vindecarea flebitelor, tromboflebitelor, a sechelelor după accidentele vasculare şi favorizează circulaţia cerebrală.
Remediu pentru varice şi hemoroizi
Datorită efectului sau antiinflamator, vasodilatator şi tonifiant, favorizează reducerea în volum a varicelor şi ajută persoanele care suferă din cauza hemoroizilor.
Pentru astm şi astmul alergic
Substanţele din leurdă au efecte bronholdilatatoare, expectorante şi antiseptice, ajută foarte mult persoanele care suferă din cauza astmului. De asemenea, leurda are şi substanţe antivirale şi antibiotice şi este foarte bună în tratarea bronşitelor, virozelor, gripelor sau a pneumoniilor.
Bună pentru stomac
Leurda conţine substanţe cu proprietăţi vermifuge, aşadar ajută la inhibarea şi eliminarea praziţilor intestinali (viermi intestinali, limbrici) şi reface flora intestinală. De asemenea, leurda este bună în tratarea colitelor, a constipaţiilor cronice, a diareei, a dizenteriei, a indigestiilor, a balonilor etc. Se recomandă curele cu salată de leurdă timp de o lună.
Adjuvant în tratarea infecţiilor urinare
Dacii foloseau leurda pentru a trata infecţiile urinare şi bolile de rinichi. Şi pe bună dreptate. Leurda conţine substanţe antiseptice, antibacteriene, antivirale, stimulează imunitatea organismului şi diureza. Pentru rezultate bune, se administrează câte 4 linguri de tinctură de leurda pe zi, timp de o lună.
Previne îmbătrânirea
Leurda este un remediu foarte bun împotriva radicalilor liberi, cei din cauza cărora procesul de îmbătrânire are loc. O cură cu tinctură de leurdă (4 linguri pe zi timp de 2 luni) poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, aşadar la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Vindecă micozele
Datorită substanţelor sale antibacteriene şi antivirale, tinctura de leurda este foarte bună în tratarea micozelor unghiilor (se aplică comprese cu tinctură nediluată şi se ţin 3-4 ore şi apoi se îndepărtează pielea de pe zona afectată) şi a celor vaginale (se diluează 2 linguri de tinctură în jumătate de cană de apă şi se fac spălaturi vaginale). (M.A.S.)
Salată de leurda
Se ia o mână de frunze proaspete de leurdă, se spală, se taie şi se combină cu ulei de măsline şi oţet de mere sau cu lămâie. Nu se pune sare, ea este recomandată doar în cazul persoanelor hipotensive. Curele cu salată durează cel puţin 3 săptămâni, timp în care zilnic se consuma 1-2 salate.
Tinctură de leurda
Tinctura de leurdă se face din 100 de grame de fruze de leurdă (fierte şi mixate), 350 ml de alcool. Se amestecă bine şi se lăsă la macerat două săptămâni, după care se strecoară. Preparatul obţinut se păstrează în sticluţe închise la culoare, în spaţii ferite de soare. O cură cu tinctură poate să dureze 1-4 luni, în funcţie de afecţiune, şi se consumă câte 1-2 linguriţe de 3-4 ori pe zi.
Ulei de leurdă
Uleiul de leurdă se obţine prin amestecul unei jumătăţi de litru de ulei de măsline cu 200 de grame de frunze de leurdă, lăsate la macerat două săptămâni, în lumina soarelui. Amestecul se strecoară şi se lăsă câteva ore nemişcat, până când resturile de plantă se ridică la suprafaţă şi pot fi luate cu o lingură. Uleiul obţinut se păstrează la rece, ferit de lumina soarelui.
Contraindicaţii ale consumului de leurdă
Leurda este contraindicată femeilor care alăptează, pentru că substanţele ei active pot schimba calitatea laptelui, provocând colici sugarului. De asemenea, leurda este contraindicată persoanelor care au gastrită hipoacida sau colită.


Articole înrudite