Nivelurile foarte ridicate de plumb din unele oraşe din Noua Zeelandă înregistrate în perioada anilor '70-'80 ar fi determinat o scădere a nivelului de inteligenţă în rândul adulţilor de azi, a anunţat recent o echipă de oameni de ştiinţă, informează Xinhua şi AFP.
Studiul a demonstrat că dintre cei peste 500 de copii care au crescut în epoca benzinei cu plumb în oraşul Dunedin din sudul insulei, cei care au fost expuşi la acest element chimic aveau un IQ (coeficient de inteligenţă) mai mic şi un statut social mai scăzut până la vârsta de 38 de ani în comparaţie cu semenii lor care au interacţionat mai puţin cu acest metal.
Nivelurile de plumb din Noua Zeelandă au depăşit standardele internaţionale în perioada amintită în special din cauza poluării aerului cauzată de autovehicule, se arată într-un comunicat al Universităţii din Otago.
La acest studiu au participat peste 1.000 de persoane născute în Dunedin între anii 1972 şi 1973.
Subiecţii cu peste 10 micrograme de plumb pe decilitru de sânge la vârsta de 11 ani au avut la vârsta de 38 de ani un IQ, în medie, cu 4,25 de puncte mai mic decât cel al semenilor lor mai puţin expuşi la acest element chimic. În plus, IQ-ul lor a scăzut în timp în comparaţie cu scorurile obţinute în copilărie.
Cercetarea a demonstrat că pentru fiecare creştere de 5 micrograme de plumb în sânge în timpul copilăriei o persoană pierde circa 1,5 puncte de IQ până la vârsta de 38 de ani.
Circa jumătate dintre copiii cu vârste de 11 ani au avut niveluri de plumb în sânge de peste 10 micrograme pe decilitru de sânge, iar 94% aveau niveluri de peste 5 mg pe decilitru, standard de la care Centrul American pentru Controlul Bolilor recomandă în prezent o intervenţie în materie de sănătate publică.
De asemenea, persoanele care înregistraseră peste 10 micrograme de plumb în sânge în copilărie aveau ocupaţii cu un nivel de statut socioeconomic mai scăzut în comparaţie cu semenii lor mai puţin expuşi la acest metal.
Autoarea principală a lucrării, profesoara Terrie Moffitt de la Universitatea Duke din Statele Unite, a declarat că aceste date au fost prelevate într-o perioadă în care aceste niveluri ridicate de plumb erau considerate normale şi inofensive pentru copii. În 1984, când au fost testaţi copiii din Dunedin, se impunea intervenţia medicală numai dacă nivelul de plumb depăşea 35 de micrograme pe decilitru de sânge.
Studiul a fost publicat în ''Journal of the American Medical Association'' (JAMA).