28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Săptămâna trecută, în oraşul neozeelandez Wellington a fost dat verdictul în cazul decesului Natashei Harris, în vârstă de 30 de ani şi care, potrivit partenerului său de viaţă, consuma câte opt litri de cola pe zi. Cazul Natashei Harris a făcut să izbucnească din nou, cu şi mai mare intensitate, vechea dezbatere cu privire la efectul fatal al băuturilor care conţin cofeină, notează publicaţia germană Der Spiegel.
Potrivit informaţiilor prezentate în articol, o doză letală este considerată cea de circa 10 grame cofeină, în condiţiile în care o ceaşcă de cafea neagră conţine, în funcţie de concentraţie, circa 80 de mg de cofeină. În aceste condiţii, un bărbat adult şi sănătos poate ajunge la doza letală consumând între 10 şi 31 de litri de cafea.
De altfel, efectele negative sesizabile ale cofeinei se fac simţite începând de la a zecea parte a dozei letale: tahicardie, creşterea tensiunii arteriale, aritmie, probleme cu circulaţia sangvină. În afară de aceasta, potrivit Der Spiegel, într-un anumit moment organismul încearcă să scape în mod firesc de „otravă”, adică să o expulzeze cu ajutorul vărsăturilor.
Cu toate acestea, decese din cauza surplusului de cofeină au loc în mod regulat, chiar dacă destul de rar. În principal, acest lucru se întâmplă cu oameni care suferă de boli cronice şi care, de multe ori, ignoră acest lucru. Însă, în ultimii ani, cele mai multe cazuri de intoxicare cu cofeină, care au necesitat intervenţie medicală sau s-au soldat cu deces, au avut loc nu din cauza băuturilor care conţin cofeină, ci din cauza administrării de cofeină concentrată.
Astfel, în vara lui 2010, un britanic în vârstă de 23 de ani a murit pentru că, aflat în stare de ebrietate în timpul unei petreceri, a luat două linguriţe de pulbere de cofeină şi le-a înghiţit împreună cu o băutură energizantă. De asemenea, în noiembrie 2006, un elev de 19 ani din SUA a murit pentru că şi-a administrat 2-3 grame de cofeină pură sub formă de tablete tonifiante.
În cazul băuturilor obişnuite care conţin cofeină, sănătatea este afectată de consumul exagerat administrat regulat. Probabil, acest lucru s-a întâmplat în cazul Natashei Harris. Partenerul ei a declarat că aceasta consuma câte opt litri de coca-cola pe zi şi era dependentă de această băutură. Expertiza juridică nu a exclus că acest lucru, împreună cu modul de viaţă nesănătos, care presupunea inclusiv fumatul a circa 30 de ţigări pe zi şi alimentaţia dezechilibrată, a provocat o lipsă de caliu în sânge, ceea ce constituie un efect colateral al consumului exagerat de cofeină. Totuşi, după cum adaugă în final Der Spiegel, la lipsa de caliu în sânge ar putea duce şi consumul a 8-10 litri de apă pe zi.


Articole înrudite