10 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Top 10: Boli cauzate de internet
Top 10: Boli cauzate de internet
10: Oboseala ochilor
Când îţi foloseşti prea mult ochii, aceştia obosesc – aşa că atunci când te uiţi continuu la monitorul calculatorului, timp de 8-10 ore pe zi, nu e de mirare că te dor ochii. Cu toate astea, această afecţiune este cea mai mică problemă atunci când abuzezi de internet – ochii îşi revin atunci când te odihneşti.
9: Anxietate
Unii oameni au tendinta de a interpreta greşit sau de a exagera semnalele de durere. Potrivit Wikipedia, "psihologii se referă la această tendinţă ca «dramatizarea durerii», tendinţa oamenilor se gândi la ce e mai rău". Potrivit aceleiaşi surse, anxietatea îţi dă un sentiment că ceva e cu adevărat în neregulă cu tine. Datorită tuturor informaţiilor medicale care se află mereu la dispoziţia noastră pe internet, acum avem tendinţa şi mai mare de a crede mereu că suferim de o boală incurabilă. Orice simptom căutăm pe interent ne dă o mulţime de rezultate catastrofale.
8: Dureri de cap
Există trei tipuri de dureri de cap asociate cu folosirea internetului:
Dureri de cap de tensiune – tensiunea durerii de cap te poate induce în eroare. Aceasta nu e cauzată de stres, ci mai degrabă de presiunea pusă pe muşchii gâtului şi ai ochilor. Asemenea dureri pot ţine de la 30 de minute şi până la o săptămână. Soluţia e relaxarea, somnul sau chiar şi un masaj.
Dureri de cap cronice – Suferi de acestea dacă durerea te ţine mai mult de două săptămâni pe lună.
Dureri de cap pe bază de stres – Se pare că nu ai nevoie de mult stres pentru a avea dureri de cap. Este vorba de micile enervări de pe parcursul zilei (nu se deschide căsuţa de mail, nu încarcă filmul, nu îţi răspunde cineva la timp).
7: Dureri de spate
O postură greşită va da dureri de spate, mai ales atunci când persoana suferă şi de obezitate, fumează sau nu face exerciţii fizice – singura soluţie aici este o dietă mai sănătoasă şi un program de exerciţii zilnice.
6: Tromboză venoasă profundă
Ce înseamnă "tromboză venoasă profundă"? Este formarea unui cheag de sânge într-o venă profundă – aceasta se poate întâmpla atunci când stai foarte mult în aceeaşi poziţie incomodă şi eşti deshidratat. Cauza principală este imobilitatea. Aceste cheaguri sunt extrem de periculoase, pentru că se pot desprinde oricând şi circulă către un organ vital.
5: Sindromul Munchausen
Internetul îţi pune la dispoziţie un număr nelimitat de forumuri şi camere de chat, suport online, site-uri de socializare – nenumărate locuri unde oamenii pot să-şi spună problemele, pot cere sfaturi şi pot obţine simpatie. Este cunoscut deja faptul că mulţi oameni inventează boli şi tragedii pentru a obţine atenţie. Aceştia pretind a fi victime ale violului, ale abuzului sau susţin că au o boală gravă doar pentru a primi simpatie – acestea sunt simptome ale sindromului Munchausen. Potrivit unui articol BBC, "internetul încurajează oamenii să se prefacă că sunt bolnavi pentru a obţine atenţie".
4: Depresia Facebook
Potrivit mai multor studii făcute în ultima perioadă, Facebook şi alte site-uri de socializare predispun adolescenţii, în speciale fetele, către "anxietate şi depresie". Facebook, pe lângă SMS-uri şi e-mail, îi face pe tineri să supra-analizeze orice situaţie şi să se gândească mereu la lucruri negative.
3: Furia internetului
Chiar dacă se poate spune că, în sine, furia internetului nu este tocmai o "boală", poate duce la lucruri mult mai grave, cum ar fi, urmăriri, obsesii şi volenţe. Potrivit unor studii, una dintre cauzele acestei enervări este "excesul de informaţie" – acompaniată de accesul încet. Studiul spune că 68% din oameni sunt mai stresaţi de problemele cu interentul decât de, de exemplu, cunoaşterea părinţilor partenerei/ partenerului sau decât de a sta în trafic.
2: Afecţiuni ale membrelor superioare
Aici sunt incluse următoarele afecţiuni: tensiunea muşchilor gâtului, sindromul tunelului carpian, tendinită (la mâini şi încheieturi), tenosinovite (bala prezintă aceleaşi simptome ca ale unui tendinite şi anume umflătură, durere accentuată la palpare şi atunci când tendonul este imobilizat), bursită (bursita este inflamaţia bursei determinată de uzajul repetitiv, traumă, infecţie sau boli inflamatorii sistemice). Bursa este un sac cu lichid care protejează capetele articulare ale oaselor şi se suprapune muşchilor sau între oase şi tendoane, piele) – toate aceste boli pot fi legate de folosirea internetului.
1: Dependenţa de internet
Aceasta e afecţiunea numărul 1. Când vine vorba de aceasta, oamenii pot fi dependenţi de orice – de la tastat, camere de chat, online shopping, jocuri şi mult altele. Este o afecţiune atât de comună încă s-au deschis deja mai multe centre de reabilitare în lume – unde oamenii primesc un instructaj similar armatei pentru a-i dezobişnui de internet. (M.A.S.)
Află dacă şi tu eşti dependent de internet, răspunzând la câteva întrebări
Nu eşti capabil să-ţi moderezi timpul de stat pe internet?
Pierzi noţiunea timpului când eşti online?
Simţi că eşti nervos, neliniştit, iritat sau deprimat când nu eşti online?
Îţi foloseşti calculatorul pentru a scăpa de realitate?
Eşti izolat social?
Preferi emoţiile online în faţa celor din viaţa reală?
Îţi pui în joc relaţiile şi jobul pentru a fi pe internet?


Articole înrudite