05 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce fel de partener eşti? 4 tipuri de personalitate în relaţie
Ce fel de partener eşti? 4 tipuri de personalitate în relaţie

O relaţie sănătoasă este ceva care poate aduce sprijin, dragoste şi momente bune în viaţa ta. Dar cum ai putea să-ţi dai seama că eşti în relaţia potrivită? Sau cum ştii că ceea ce cauţi ţi se potriveşte cu adevărat?
De câte ori te-ai întrebat: De ce suntem atraşi de anumiţi oameni mai mult decât de alţii? Este o întrebare veche, la care oamenii de ştiinţă încă mai caută răspunsuri.
Angela Nuţu, psihoterapeut şi coach: „De ce există personalităţi care ne fascinează? Ce ne face să ne simţim atraşi de anumite persoane, ştiind chiar că, poate, nu ni se potrivesc sau nu ne vor face fericiţi? Aceasta este o eternă dilemă, dar şi una dintre cele mai fascinante enigme. De exemplu, ştim că factorul fizic are o mare putere, precum şi anumite variabile evolutive, genetice şi chiar experienţiale.Uneori te îndrăgosteşti de cine te aştepţi mai puţin, de cel care pare că se potriveşte cel mai puţin tipului tău de personalitate, însă care cumva te completează.”
Aşadar, ne alegem partenerul în funcţie de tipul de personalitate? Indiferent de ce părere ai avut despre acest lucru, acum te invităm să afli care sunt cele patru tipuri de personalitate pe care experţii le consideră piatra de temelie pentru relaţia de iubire ideală.
Potrivit neurobiologului Helen Fisher, există patru tipuri de personalitate. Helen a conceput o structură a personalităţii pentru a ajuta bărbaţii şi femeile să înţeleagă aspectele de bază despre ei înşişi şi partenerii lor romantici, precum şi pentru a înţelege de cine sunt cel mai probabil atraşi şi compatibilitatea lor în crearea unei relaţii de cuplu.

Exploratorii
Tipar: Exploratorii doresc aventură şi sunt dispuşi să îşi asume riscuri. Foarte curioşi, creativi, energici, spontani, au multe interese - de la drumeţii la teatru şi lectură.
Tânjeşte după: “Un coleg de joacă”.
În relaţia de cuplu se înţelege bine cu: Alţi exploratori.
Dacă eşti un explorator: sfatul este să o iei mai încet. Pentru că eşti atât de impulsiv, poţi să te implici romantic prea repede. Dacă găseşti pe cineva care te interesează cu adevărat, ai grijă la înclinaţia de a ieşi şi cu alte persoane.
Dacă te întâlneşti cu un explorator: fii pregătit să trăieşti această poveste de dragoste o zi întreagă. Rămâi flexibil şi nu uita că pentru partenerul tău „plictiseala este o infracţiune”.

Constructorii
Tipar: de obicei convenţionali, ţin la onoare, moralitate, loialitate; precauţi, calmi; sociabili; populari; buni în gestionarea relatiilor cu oamenii, în societate şi în construirea familiei şi a comunităţii. Atraşi de programe şi reguli, aceştia sunt, de asemenea, orientaţi spre detalii.
Tânjeşte după: Un partener pe care se poate baza.
În relaţia de cuplu se înţelege bine cu: Alţi constructori.
Dacă eşti un constructor: nu lăsa ca planificarea şi programarea să te împiedice să încerci lucruri noi la o întâlnire, cu excepţia cazului în care eşti alături de un alt constructor. Laudă-te puţin, învaţă să te relaxezi (constructorii pot fi prea modeşti) şi, în ciuda nevoii tale de socializare de grup, fă-ţi timp pentru a fi singur cu partenerul tău de cuplu.
Dacă te întâlneşti cu un constructor: nu uita că unui constructor îi place să se bucure de detalii. În general sunt atraşi de cei care sunt ordonaţi şi calmi, aşa că atunci când faci planuri, ţine-te de ele. Constructorii sunt cei care caută un partener pentru toată viaţa.

Conducătorii
Tipar: Conducătorii sunt analitici şi logici, simpli, decisivi, cu mintea dură, concentraţi şi pricepuţi la abilităţi bazate pe reguli. De asemenea, tind să fie ambiţioşi şi competitivi. Sunt în general mai reci şi distanţi.
Tânjeşte după: Un partener cu care să se conecteze mental.
În relaţia de cuplu se înţelege bine cu: Negociatorii.
Dacă eşti conducător: îţi place să deţii controlul şi ai tendinţa să porneşti foarte hotărât, dar dacă poţi avea răbdare şi poţi lăsa lucrurile să se desfăşoare în mod natural, te va ajuta să eviţi posibilele romantisme care pe tine nu te atrag. Şi, deşi poţi vedea exprimarea emoţiilor ca pe o slăbiciune, este posibil ca cealaltă persoană să considere această reţinere ca pe un semn că eşti rece, secretos sau neinteresat. Aşadar, învaţă să-ţi comunici sentimentele.
Dacă te întâlneşti cu un conducător: aminteşte-ţi că el îţi va răspunde cel mai bine dacă eşti logic, corect şi clar. Nu te critica prea mult pe tine însuţi (conducătorii nu acceptă acest lucru) şi, dacă vrei să-i captezi interesul, caută subiecte mari.

Negociatorii
Tipar: negociatorii sunt intuitivi, empatici şi expresivi emoţional şi au bune abilităţi de comunicare şi sociale.
Tânjeşte după: Un suflet pereche.
În relaţia de cuplu se înţelege bine cu: Conducătorii.
Dacă eşti negociator: Dacă ai întâlnit pe cineva care îţi place, nu gândi excesiv situaţia, enumerând la nesfârşit argumentele pro şi contra. Inclinaţia ta spre a fi prea diplomat te poate face să fii prea reţinut, încearcă să găseşti o punte între a comunica sincer şi a-ţi păstra discreţia şi diplomaţia.
Dacă te întâlneşti cu un negociator: reţine că negociatorii nu sunt întotdeauna direcţi, aşa că învaţă să citeşti  printre rânduri. Evită să fii competitiv cu ei. Şi nu ezita să vorbeşti despre tine: negociatorii adoră să te asculte când vorbeşti despre ceea ce gândeşti şi simţi.
„Cu toţii suntem o combinaţie a acestor patru constelaţii de trăsături, dar pe unele le exprimăm mai mult decât pe altele. Mai mult, fiecare dintre noi are o combinaţie unică de trăsături generale, o „semnătură personală” unică cu care intrăm în relaţia de cuplu”, concluzionează Angela Nuţu.


Articole înrudite