01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
112, folosit de gălăţeni să se răzbune pe vecini sau foşti iubiţi
112, folosit de gălăţeni să se răzbune pe vecini sau foşti iubiţi

Sună la 112 ca să ceară ajutor, dar de fapt nu vor decât fie să facă glume proaste, să scape de singurătate, dar şi să se răzbune. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a realizat o statistică a apelurilor false şi reale date de populaţie în 2013 sunând pe 112. Chiar dacă Galaţiul nu se numără printre judeţele cu cele mai multe apeluri false, faptul că aproape 68% dintre cei care au apelat 112 din Galaţi, anul trecut, au făcut-o aiurea ridică semne de întrebare.
„În judeţul Galaţi au fost primite şi tratate 417.252 apeluri. Dintre acestea, 32,14% au fost reale şi 67,86% false. Apelurile au fost transferate către: Ambulanţă – 53,14%, Poliţie – 34,39%, ISU/ SMURD – 10,59% şi Jandarmi – 1,88%. 588 cetăţeni din judeţul Galaţi au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. La 112 se sună doar atunci când aveţi cu adevărat o urgenţă”, se arată în comunicatul semnat de Adrian Fulea, putătorul de cuvânt al STS.
Oamenii, mai ales tinerii sau adolescenţii, sună la 112 să facă mişto de operatoare sau să le înjure, să pună muzică, dar unii au ajuns la concluzia că 112 poate fi folosit şi ca răzbunare pe fosta iubită. A păţit asta un echipaj al SMURD Galaţi.
„Am primit un apel, pe la ora 2-3 dimineaţa, prin care eram anunţaţi că într-o anume locaţie este o persoană, singură în casă, care era în stare gravă. Nu răspundea nimeni şi chiar luam în calcul ce e mai rău şi pregăteam intrarea în casă când s-a răspuns la uşă. Până la urmă, nimeni din casă nu avea nimic şi se pare că telefonul dat la 112 era răzbunarea unui fost concubin. Nu mai amintesc de apelurile prin care ni se semnalează oameni înjunghiaţi, în stradă, şi de fapt nu este nimic real. Aceste apeluri sunt verificate cât se poate, dar uneori nu putem şti sigur unde e real şi unde este o glumă proastă. Aş vrea să reamintesc gălăţenilor că orice echipaj trimis după o glumă proastă este aşteaptat în alt colţ al oraşului sau judeţului de cineva care are urgent, în mod real, nevoie de ajutor”, a spus dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU SMURD Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Nici echipajele Ambulanţei nu au scăpat de apelurile celor care sună la 112 ca să răzbune pe alţii.
„Am primit un apel unde ni se solicita rapid ajutor medical la o adresă. Era un caz medical. Am ajuns acolo dar de fapt nimeni nu avea nevoie de salvare. Până la urmă s-a dovedit că sunaseră nişte vecini supăraţi că familia unde fuseserăm noi trimişi îi reclmase la poliţie deoarece făceau zgomot. Este o mare dovadă de inconştienţă să apelezi 112 pentru aşa ceva şi să ţii ocupat un echipaj care este aşteptat la oamenii care suferă cu adevărat sau la o urgenţă reală”, a povestit dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Din păcate, nici poliţiştii nu sunt scutiţi de mers la intervenţii inexistente.
„S-a primit un apel pe 112 prin care un bătrân reclama că fusese bătut de fiu. Au ajuns acolo poliţiştii şi bătrânul nu numai că nu avea nimic, dar fiul nu era nici măcar acasă şi nici măcar nu fusese în zonă. Aş vrea să avertizez populaţia că apelurile false la 112 blochează o linie telefonică pe care cineva încearcă să o prindă deoarece are real o urgenţă, sau, şi mai grav, blochează echipajele de intervenţie”, a precizat cms. Cristina Tatulici, IPJ Galaţi.


Articole înrudite