12 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproape 200 de cadre medicale au protestat în curtea Spitalului de Urgenţă Galaţi
Aproape 200 de cadre medicale au protestat în curtea Spitalului de Urgenţă Galaţi

UPDATE: Managerul Spitalului Judeţean Galaţi susţine că nu s-au înregistrat reduceri de venituri

Managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi susţine că, de fapt, nu înţelege de ce cadrele medicale au protestat deoarece nu le-au scăzut veniturile şi salariile. Doar că unii au primit valoarea maximă a sporurilor, iar alţii pe cea minimă, în funcţie de cât le-au crescut şi salariile. "Le-a scăzut sporul de ATI, dar salariile brute în luna martie au crescut în cuantuum. Asistentelor, în cuantuum de 42%. Colegilor noştri de la anatomie patologică şi medicină legală le-a scăzut într-adevăr sporul de la 115 % la maxim 85 %, conform noului regulament de sporuri. Aici chiar nu aveam cu ce să îi ajutăm. Asistenţilor şi medicilor le-au crescut salariile la nivelul anului 2022, infirmierele au rămas la nivelul anului 2018, în schimb nu le-au scăzut veniturile, deoarece le-am dat spor mai mare faţă de asistenţi şi medici", a declarat Alina Dobrea, manager Spitalul Judeţean Galaţi. Pe de altă parte, managerul celui mai mare spital din judeţ susţine în continuare că nu s-au înregistrat reduceri de venituri, iar cei care spun asta, au minţit.

UPDATE: A doua zi de proteste la Spitalul de Boli Infecţioase

Şi la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi a continuat protestul, început marţi, 17 aprilie 2018. Miercuri, circa 20 de cadre medical au protestat spontan, tot o oră, având aceeaşi nemulţumire, nivelul sporurilor şi scăderea veniturilor.

Protest spontan şi de amploare în curtea Spitalului de Urgenţă Galaţi. Aproape 200 de cadre medicale, majoritatea asistente şi infirmiere, dar şi câţiva medici, au protestat spontan, nemulţumiţi în primul rând de discriminarea facută la acordarea sporurilor. Oamenii se plâng că deşi muncesc în aceleaşi condiţii, sporurile diferă de la o secţie la alta a spitalului sau chiar în cadrul aceleaşi secţii. "Au scăzut sporurile. S-au acordat sporuri preferenţiale în Spitalul Judeţean Galaţi. Salariile, din cauza sporurilor scăzute de la 75% pe Terapie Intensivă, la 50%, sunt mai mici acum decât cele din Spitalul de Copii sau alte spitale din teritoriu. Nu este normal, după zeci de ani de muncă în serviciul de Terapie Intensivă să câştigi mai puţini bani. Conducerea spitalului ne aruncă praf în ochi. Ne-au dat câteva sute de lei la salariu, când alte spitale au salarii mai mari decât noi. La Spitalul din Bârlad, spre exemplu, la Terapie Intensivă se câştigă mai mult decât la noi. Veniţi la Terapie Intensivă să vedeţi cum îngrijeşte o asistentă şapte bolnavi grav, cum este dezastru, este jihad în Reanimare. Am invitat directoarea să vină să vadă cum se îngrijesc pacienţii, dar nu a venit niciodată. Nu ai loc, efectiv, între paturi, să poţi să îi îngrijeşti", a declarat o asistentă din cadrul secţiei Terapie Intensivă.

Faptul că este şi puţin personal, în ceea ce priveşte mai ales îngrijitoarele, asistentele, dar şi infirmierii, revoltă şi mai mult cadrele medicale. "Sunt infirmieră, am 24 de ani de vechime. Vreau să vă spun că ieri m-am dus cu fluturaşul acasă şi, după ce mi-am plătit datoriile şi am făcut câteva cumpărături, nu am mai rămas cu niciun ban. Sunt însă nemulţumită că li s-au acordat măriri de salariu doar medicilor şi asistentelor, iar nouă infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierilor nu ni s-a acordat nimic. Fără infirmiere, actul medical nu poate avea loc", a spus o infirmieră de la Reanimare.

Se plâng de condiţii grele de muncă şi discriminare în ceea ce priveşte acordarea sporurilor şi cadrele medicale de pe alte secţii, cum ar fi Neurologie, Blocul Operator sau ORL.

Protestatarii au fost chemaţi la o întâlnire cu reprezentanţii conducerii spitalului, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie. Protestul a fost spontan, dar reprezentanţii sindicatului Sanitas susţin doleanţele oamenilor. "Sunt aici ca şi asistent, şi eu sunt nemulţumită, deoarece şi la mine în secţie unii iau sporuri mai mari, alţii mai mici deşi pericolul, mediul la care ne expunem, este acelaşi. Colegii au decis să iasă spontan, evident că sindicatul nu poate să nu înţeleagă nemulţumirea oamenilor, dar Sanitas este acum în procedură de strângere a semnăturilor pentru grevă", a precizat Carmen Vrabie, liderul Sanitas din Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Astăzi, la Bucureşti, are loc un consiliu naţional al sindicatului Sanitas în care se decide ce măsuri vor trebui luate. Spitalul de Urgenţă Galaţi este al doilea spital din judeţul Galaţi, după Spitalul de Boli Infecţioase, unde au avut loc proteste spontane din pricina condiţiilor aduse de modificarea salarizării.


Articole înrudite