28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Protest spontan la Spitalul de Boli Infecţioase. Asistentele şi infirmierele sunt revoltate de salariile încasate
Protest spontan la Spitalul de Boli Infecţioase. Asistentele şi infirmierele sunt revoltate de salariile încasate

Timp de aproximativ o oră, marţi, 17 aprilie 2018, zeci de angajaţi ai Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi au protestat spontan. Asistentele şi infirmierele - acestea au fost categoriile care au întrerupt activitatea - se plâng de faptul că au venituri mai mici faţă de luna precedentă. Asta chiar dacă li s-a spus că salariile sunt mai mari, dar au scăzut sporurile şi a fost impozitată şi norma de hrană aşa că, per total, de la o lună la alta, oamenii au primit mai puţini bani. "Am primit cu 250 de lei mai puţin, asta chiar dacă luna trecută am muncit ore mai puţine, am luat bani mai mulţi, iar acum am avut ture mai multe şi am luat bani mai puţini. Mi se pare ceva de neiertat", spunea o infirmieră.

Oamenii sunt dezamăgiţi şi spun că actualul guvern arată clar că nu vrea să ţină în ţară oamenii care muncesc. "Au spus că au mărit salariile la medici şi asistenţi medicali ca să nu mai plecăm din ţară, dar nu este adevărat. Politic a fost toată problema, iar acum s-a aruncat responsabilitatea asupra managerilor, care, ei trebuie să găsească cumva fonduri", a spus una dintre asistentele medicale care protesta.

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase arată că salariile nu ar fi scăzut, în general au crescut sau au rămas la fel. Pe de altă parte, veniturile au scăzut pe seama reducerii valorii maximale a unor sporuri, dar şi a impozitării normei de hrană. "Legislaţia privind sporurile are nişte limitări. Pe de o parte, prin acel procent de 30% care trebuie asigurat la nivelul ordonatorului de credite. O altă limitare constă în faptul că nu mai sunt permise două sporuri asociate, iar alte sporuri s-au micşorat. De exemplu, sporul celor care lucrează cu persoane ce au HIV era între 50-100%, iar acum este între 55 şi 85%. Faţă de luna februarie, vorbim pe categorii, la infirmiere am reuşit să asigurăm sporurile cu valoarea maximă a sporului de spital, deci nu am putut face altfel. Mai mult de maxim nu aveai cum să dai. Au rămas cu salariile pe care le aveau înainte, deci nu s-au dus pe măriri de salarii. Scăderea veniturilor poate veni şi din norma de hrană care trebuie impozitată şi de aici mai apar modificări în salarii. La asistentele medicale vă pot da nişte exemple de variaţii ale salariului de la o lună la alta. Salariu net de la 3.400 la 3.600 lei, de la 3.500 la 4.100 lei, de la 4.100 la 4.600 lei, de la 4.400 la 4.800 lei. Dacă a fost în concediu a pierdut toate sporurile sau nu a avut sporul de ture, turele se plătesc în mod diferenţiat şi de aici apar diferenţele, iar la unii sunt în minus. Eu v-am dat exemple de persoane care au lucrat non-stop şi care au primit sporul minim de spital, de la 25 la 15%. Nu am putut asigura 85% la sută la cei care lucrează la HIV, nu am putut asigura 25% la sută pentru tot spitalul pentru că nu am avut de unde. Am asigurat categoriile defavorizate ca să plece acasă cu salariu la fel cu luna anterioară. Eu nu pot să acţionez în afara legii, eu am încercat să mă încadrez legal între valorile minime şi maxime la sporuri Salariile li s-au dat mărite aşa cum prevede legea, mai mult de atât ce pot să fac", a declarat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi. Aceeaşi sursă a mai precizat că acest protest spontan a afectat activitatea spitalului deoarece, de exemplu, acolo unde sunt trei asistenţi pe tură a rămas unul singur. Este posibil ca protestele să continue şi în zilele următoare.


Articole înrudite