10 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ArcelorMittal Galaţi vrea să scape de taxa de poluare pentru halda de zgură
ArcelorMittal Galaţi vrea să scape de taxa de poluare pentru halda de zgură

Colosul siderurgic a acţionat în judecată o primărie din judeţul Galaţi, cerând anularea taxei de poluare ce vizează halda de zgură pe motiv că acolo se desfăşoară doar recuperarea unor materiale reciclabile şi nu activitatea de producţie propriu zisă. După ce a reuşit să scape în justiţie de o taxă de poluare de aproape opt milioane de euro pe an ce era plătită Consiliului Local Galaţi, combinatul siderurgic vrea să facă acelaşi lucru şi cu taxa de poluare care intră în visteria Consiliului Local Şendreni. Motivul? La halda de zgură, ce se află pe teritoriul localităţii amintite, nu s-ar produce metale feroase şi feroaliaje, care reprezintă activitatea principală de producţie a combinatului, ci s-ar realiza doar recuperarea materialelor reciclabile sortate. Consiliul Local din Şendreni este de cu totul altă părere, susţinând că ArcelorMittal Galaţi vrea să acrediteze ideea că poluarea produsă de capacităţile sale de producţie s-ar opri la limita teritorială a localităţii, ceea ce ar fi absurd.

Cât poluează combinatul?

Combinatul siderurgic a acţionat în judecată CL Şendreni şi cere anularea taxei de poluare, iar forul deliberativ local a solicitat efectuarea unei expertize de mediu, care să stabilească nivelul de poluare produs de combinat, ce ar justifica taxa de poluare.
”ArcelorMittal Galaţi acceptă că teritoriul municipiului Galaţi este afectat de desfăşurarea activităţii principale, în timp ce neagă orice efect al acestei activităţi cu privire la teritoriul comunei Şendreni, împrejurare înacceptabilă din motive lesne de înţeles. Nu se poate admite că poluarea produsă de combinatul siderurgic ar afecta doar aerul şi terenul pe care se află capacităţile de producţie”, au susţinut în faţa judecătorilor reprezentanţii comunei Şendreni.
De amintit este că ArcelorMittal Galaţi a depus la dosar o expertiză din care reiese că poluarea produsă de capacităţile sale de producţie nu depăşeşte limitele normale. În replică, Consiliul Local Şendreni susţine că autorităţile de mediu au efectuat în anii anteriori mai multe măsurători periodice în zona combinatului siderurgic, iar din acestea ar fi rezultat exact contrariul. Să mai spunem că în anii anteriori administraţia ArcelorMittal Galaţi a plătit de bunăvoie taxa de poluare pe care o vrea anulată acum, valoarea acesteia fiind stabilită de autorităţile locale din Şendreni la 138.000 de lei pe an.


Articole înrudite