28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viitorul Electrocentrale ar urma să fie decis azi la Bucureşti, când va avea loc o întâlnire la Ministerul Economiei, la care vor fi prezenţi primarul Marius Stan, reprezentanţi ai Romgaz, Electrocentrale, Apaterm, anunţul fiind făcut de edilul şef al urbei la sfârşitul şedinţei de Consiliu Local care a avut loc joi.
Primarul Marius Stan a afirmat că a discutat recent cu ministrul delegat pentru Energie, social democratul Constantin Niţă, şi că este  optimist în privinţa ideii de preluare în administrare a Electrocentrale, dar în anumite condiţii. Potrivit primarului, preluarea în administrarea Consiliului local  ar trebui făcută cu ştergerea datoriilor pe care CET le are de achitat către Romgaz, debite acumulate, în cea mai mare parte, din cauza imposibilităţii Electrocentrale de a recupera datoriile de 340 de milioane de lei înregistrate de către Apaterm ca urmare a intrării societăţii în reorganizare judiciară. Marius Stan ia în calcul mai multe variante, cum ar fi şi cea a administrării comune a Electrocentrale împreună cu Romgaz, care ar putea deveni acţionar la furnizorul local de agent termic primar în schimbul reconversiei datoriilor în acţiuni. Nici varianta administrării comune a Electrocentrale cu ArcelorMittal nu este exclusă de primar, care însă precizează că „un astfel de proiect trebuie discutat”. În fine, o altă variantă ar putea fi administrarea, de către Primăria Galaţi, doar a reţelei de termoficare din oraş, rămânând ca partea de producţie a CET către combinat să fie administrată de ArcelorMittal.
Marea îngrijorare a primarului Marius Stan este ca nu cumva Electrocentrale să fie preluată integral în administrare de ArcelorMittal, fapt care ar transforma Galaţiul într-un „consumator captiv de agent termic”, situaţie „dramatică” în opinia edilului, care a făcut trimitere la cealaltă situaţie în care oraşul este consumator captiv al combinatului, în privinţa sursei de apă potabilă (căci Priza Dunării, locul de captare a apei potabile din fluviu, aparţine ArcelorMittal).
Marius Stan a confirmat şi faptul că ArcelorMittal şi-a exprimat interesul, în faţa Guvernului, de preluare în administrare a Electrocentrale. Fără să confirme clar aşa ceva, directorul general Bruno Ribo a declarat în cursul acestei săptămâni că este îngrijorat de perspectiva nefuncţionării CET şi că oprirea activităţii electrocentralei ar putea conduce chiar la oprirea activităţii din combinat, din motive de securitate.


Articole înrudite