19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
40 de persoane au devenit sclavii unor ciobani din Galaţi, de la stânele din Tămăoani, Măstăcani şi Stoicani. Poliţiştii gălăţeni le-au stricat afacerea când au descins, ieri dimineaţă, la stânele lor, şi au eliberat 18 lucrători trataţi mai rău decât sclavii. Aceştia proveneau din Galaţi şi alte judeţe limitrofe şi erau hrăniţi cu pâine muşcată de şobolani şi salam stricat, erau bătuţi şi legaţi în beciuri, iar femeile erau violate. Asta era forma de plată a stăpânilor de sclavi, deoarece bani nu vedea niciunul dintre amărâţii care veniseră de bunăvoie la stână, să muncească pentru 700 de lei pe lună, casă şi masă. Oamenii munceau de la ora 4 dimineaţa la ora 11 noaptea, iar din cele 40 de persoane, majoritatea erau copii până în 16 ani, dar şi bărbaţi şi femei aflaţi la limita societăţii. Ciobanii stăpâni de sclavi aveau peste 4.000 de capete de oi şi nu au găsit altă metodă ieftină decât să îşi bată joc de nişte nenorociţi. Aşa că amăgeau bărbaţi, femei şi minori din familii foarte sărace din judeţele Vaslui, Neamţ sau Galaţi, spunându-le că le vor plăti 700 de lei pe lună şi le vor asigura casă şi masă dacă muncesc la ei, iar banii îi vor pune la bancă.
Nimic nu era adevărat. Cei care le credeau promisiunile ajungeau sclavi la stâne şi dacă voiau să fugă erau prinşi, bătuţi, băgaţi în beciuri, legaţi cu căluş în gură sau violate, dacă era vorba de femei. Reţeaua acţiona de 3 ani, iar poliţiştii gălăţeni au descins ieri la 17 locaţii - stâne, bordeie sau locuinţe şi au adus 24 de persoane, dintre care 7 membri ai reţelei, la poliţie.
„Îi exploatau. De dimineaţă, de la 4, şi până noaptea la 11, aceşti oameni munceau fără niciun fel de pauză. Mâncarea era foarte puţină. Uneori ea se rezuma la câte un codru de pâine, şi ăla mucegăit sau ros de şobolani. Dormeau în nişte condiţii primitive, în nişte bordeie din paie. Cei care se răzvrăteau şi care îşi cereau drepturile erau bătuţi în faţa celorlalţi ciobani. Au fost situaţii când unii au reuşit să plece, dar i-au adus înapoi, i-au băgat în beci, i-au legat de mâini şi de picioare şi le-au pus căluş la gură. Femeile care se răzvrăteau şi cereau banii să plece erau violate atât de membrii grupului de ciobani, cât şi de restul bărbaţilor de acolo”, a precizat cms. şef Ştefan Căpătan, şeful Serviciului Investigaţii Criminale Galaţi.
Unul dintre adolescenţii căzuţi victime reţelei e Ionuţ, un băiat de 16 ani din localitatea vasluiană Mitoc.
„De pe 17 august a venit unul, Valerică Enache, şi a spus că îmi dă 700 de lei, casă şi masă. Nu a fost aşa. Le-au dat părinţilor mei 150 de lei. Şi am plecat. Mă şi bateau, iar când vroiam să mă duc acasă îmi spuneau că o să mă duc când îşi cumpără maşina. Am încercat să fug. Fratele meu a reuşit să fugă când era cu mieii pe imaş. Pe mine m-au prins, m-au adus înapoi şi după aia m-a luat de gât şi mi-a spus că dacă mai fug mă omoară”, spunea Ionuţ, încă traumatizat. Geta Amarandei, mama lui Ionuţ, a fost adusă de poliţişti ieri să îşi ia băiatul acasă.
„Am bănuit că nu era ceva în ordine deoarece la telefon nu mă lăsa să vorbesc doar cu el singur, ci mă asculta. Băiatul zicea că e bine, dar nu era vocea lui aşa sigură. Au venit la noi acasă ciobanii ăştia. Unul, Valerică, el era şeful, ne-a promis marea cu sarea. Ne-au dat 150 de lei ca să ne arate că putem avea încredere. Noi nu voiam să lăsăm copiii la muncă deoarece, chiar dacă suntem săraci, avem 8 copii, mâncare avem... Dar băieţii voiau şi ei banii lor. Apoi, după ce a ajuns acasă cel mic, care fugise de la stână, am aflat ce se întâmpla”, spunea Geta Amarandei.
Cei trei fraţi Enache de la stâna din Tămăoani sunt cunoscuţi a fi violenţi, băgând de numeroase ori oameni în spital, ba fiind şi acuzaţi de răpire de către un brăilean care muncise la ei la stână. Cel puţin 7 persoane vor ajunge după gratii, acuzate de sclavie şi lipsire de libertate, viol şi vătămare corporală.

Articole înrudite