28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Eşuarea, joi seara, a negocierilor pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă de la Combinat, în condiţiile în care vechiul contract a expirat pe 21 ianuarie iar reprezentanţii salariaţilor, prin vocea lui Gheorghe Bezman, au anunţat că nu acceptă sistemul de bonus propus de conducere şi vor declanşa conflictul de interese, a creat o situaţie tensionată şi totodată tulbure, ţinând cont de modul în care vor evolua lucrurile. Dacă avem în vedere faptul că reprezentanţii salariaţilor, şi aici este vorba de liderii sindicatului Siderurgistul, au anunţat că nu acceptă propunerea conducerii şi vor continua lupta mai departe pentru a obţine creşteri salariale de 7%, următorul pas ar fi trimiterea unei adrese către conducere în care să anunţe faptul că deoarece nu s-a ajuns la un acord s-au creat premisele declanşării conflictului de interese. În lege nu este specificat un termen în care acest pas trebuie făcut dar se prevede că reprezentanţii conducerii sunt obligaţi să le transmită un răspuns în termen de 48 de ore. Dacă cele două tabere nu cad la o înţelegere, atunci se trece la următoarea etapă, şi anume concilierea conflictului de interese la ITM Galaţi, iar dacă şi acest lucru eşuează se poate trece la organizarea grevei, pentru care trebuie strânse un anumit număr de semnături. Potrivit informaţiilor noastre, reprezentanţii salariaţilor care au anunţat declanşarea conflictului de muncă nu au depus până vineri, la ora 15.30, o adresă la registratura Combinatului în care să anunţe crearea premiselor conflictului de interese. Cel mai probabil este ca reprezentanţii salariaţilor să depună adresa către conducerea Combinatului în cursul zilei de luni, urmând ca în termen de 48 de ore să primească un răspuns. Conform surselor, una dintre solicitările reprezentanţilor salariaţilor a fost plata retroactivă a orelor suplimentare pentru 5.520 de angajaţi, solicitare respinsă de conducere în cadrul şedinţei de negociere de joi dar care rămâne încă subiect de tratative. Rămâne de văzut până unde vor merge reprezentanţii salariaţilor, şi aici vorbim de liderii sindicatului Siderurgistul, adică dacă vor accepta un alt sistem de acordare a bonusurilor plus plata orelor suplimentare sau dacă vor merge până la declanşarea unei greve generale pentru obţinerea unei creşteri salariale. Potrivit informaţiilor noastre, cei mai „radicali” sunt angajaţii de la oţelărie, în timp ce în alte sectoare, cum ar fi UPDES, UPSRS, cei mai mulţi dintre salariaţi ar fi dorit acordarea bonusurilor. Până luni, reprezentanţii desemnaţi pentru a participa la negocieri din partea Federaţiei Sindicale CN Metal, şi anume liderii sindicatului Forum şi ai Sindicatului Liber al Siderurgiştilor nu luaseră încă o decizie, aceştia consultându-şi oamenii.
Fără pui şi tichete de masă
Surse din cadrul unităţii ne-au declarat că reprezentanţii administraţiei au transmis un mail prin reţeaua de intranet în care au adus la cunoştinţă faptul că începând cu data de 21 ianuarie Combinatul nu mai are Contract Colectiv de Muncă şi că negocierile cu partenerii sociali s-au terminat fără un acord cu toate eforturile făcute şi că în aceste condiţii compania nu poate acorda de la 1 ianuarie oferta care a constituit în sistemul de 3 bonusuri, ceea ce ar fi însemnat „o creştere a veniturilor (atenţie, nu a salariilor - n.r.) cu peste 5.5%. Compania susţine că salariaţii ar trebui să fie corect informaţi şi ştie că CCM-ul nu influenţa doar salariile, ci conţinea şi prevederi legate de acordarea ajutoarelor financiare, a unor zile libere în cazul unor evenimente familiare, ajutoare de deces sau în caz de boală, subvenţii pentru biletele de odihnă şi tratament, tichete de masă, pui sau alte avantaje. Compania mai precizează că deoarece de la 21 ianuarie nu mai există CCM şi totodată nu există contract colectiv la ramura metalurgică şi la nivel naţional, drepturile salariaţilor sunt apărate doar de prevederile contractului individual de muncă. În mailul care a circulat pe reţeaua de intranet a Combinatului se mai arată că propunerile făcute au ţinut cont de situaţia există pe piaţa internă şi internaţională care ar fi descurajatoare pentru acest an.
Ce spune conducerea Combinatului
„ArcelorMittal Galaţi anunţă că perioada legală de negociere a Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2013 s-a încheiat fără a se ajunge la un acord cu partenerii sociali. Cu toate eforturile făcute, în actualele condiţii, compania este în imposibilitatea de a mai aplica – aşa cum a dorit să o facă de la 1 ianuarie – oferta care a conţinut trei bonusuri, prevăzute pentru ianuarie, iulie şi decembrie. În timpul negocierilor administraţia a arătat, cu deschidere şi transparenţă, că societatea a înregistrat pierderi în ultimii 4 ani din cauza efectelor crizei economice şi a pieţei în scădere. Cu toate acestea, compania a înţeles să găsească soluţii pentru creşterea veniturilor salariaţilor în acest an, peste procentul de inflaţie din 2012. Propunerile partenerilor sociali de creştere a salariilor de bază nu au putut fi acceptate întrucât previziunile pentru 2013 - în contextul economic european şi naţional - sunt descurajatoare, iar societatea nu-şi poate asuma obligaţii pe care să nu le poată respecta. Referitor la încheierea fără rezultat a negocierilor, Compania arată că este în continuare deschisă dialogului şi că doreşte încheierea unui Contract Colectiv de Muncă, singura soluţie viabilă deopotrivă pentru angajaţi şi societate”, se arată în comunicatul de presă semnat de purtătorul de cuvânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu.
Rămâne de văzut care va fi evoluţia acestui război care ar trebui să aibă ca miză majorări salariale şi cât de departe vor fi în stare să meargă siderurgiştii şi reprezentanţii lor pentru a obţine ceea ce doresc.


Articole înrudite