12 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ziua de joi s- a dovedit a fi una fierbinte pe platforma siderurgică, aceasta începând cu un protest aşa zis spontan declanşat dimineaţă la oţelărie, cu deplasarea la turnul administrativ, unde circa 200 de oameni în frunte cu Gheorghe Bezman şi Cristi Eftimie şi-au strigat nemulţumirile, liderul sindicatului Siderurgistul aruncând o bucată de cărămidă şi spărgând un geam fără să fie oprit de nimeni. După ce unii din liderii sindicatului Siderurgistul s-au întâlnit cu directorul Direcţiei de Resurse Umane, Mihaela Crăciun, fără să se ajungă la o nouă înţelegere, protestul neavând niciun efect, reprezentanţii conducerii şi ai salariaţilor precum şi reprezentanţii desemnaţi de Federaţia Solidaritatea Metal s-au întâlnit pentru ultima oară în cadrul şedinţei de negocieri, care s-a soldat tot fără niciun rezultat. „Doamna directoare s-a arătat nemulţumită de acţiunea de joi şi a spus că în aceste condiţii orice negociere nu mai este posibilă şi a spus că dacă nu acceptăm propunerea privitoare la acordarea bonusurilor în cele 3 etape până la 31 ianuarie, propunerea nu mai este valabilă. Reprezentanţii salariaţilor, reprezentaţi prin Gheorghe Bezman, au spus că nu acceptă propunerea conducerii şi au mai cerut plata retroactivă a unor ore suplimentare, menţinându-şi solicitarea iniţială legată de majorarea salarială. Ei au spus că în aceste condiţii vor declanşa conflictul de muncă, urmând să se parcurgă paş prevăzuţi de lege”, ne-a declarat liderul sindicatului Liber al Siderurgiştilor, Ilinca Diaconu. Ilinca Diaconu, cât şi liderul sindicatului Forum, Costică Harnegea, ne-au declarat că vor analiza situaţia şi vor decide ce vor face mai departe. Reprezentanţii conducerii au spus că bonusul de 2% care ar fi trebui acordat în cursul lunii ianuarie nu va fi acordat. Rămâne de văzut dacă reprezentanţii salariaţilor, şi anume liderii sindicatului Siderurgistul, vor merge până la capăt cu acţiunea de protest, adică declanşarea conflictului de muncă, care ar trebui să culmineze cu o grevă.

Va mai rămâne Bruno Ribo director general?

La bursa zvonurilor, ultima informaţie care circulă ar fi că directorul general al Combinatului, Bruno Ribo, ar putea să îşi ia adio de la fotoliul de şef al Combinatului ca urmare a acţiunii care a avut loc joi, dar rămâne de văzut dacă acest lucru se va dovedi a fi o realitate. Gheorghe Tiber susţine că va recomanda tuturor membrilor de sindicat să participe la conflictul de muncă dacă acesta va fi organizat cu intenţii corecte şi că va recomanda tuturor siderurgiştilor să lupte dacă se doreşte o majorare cu 7% a salariilor.

Proteste, proteste...

Acţiunea de protest care a avut loc joi dimineaţă la Combinat, şi despre a cărei organizare circulau pe internet informaţii neoficiale de câteva zile, naşte câteva semne de întrebare legate de modul în care se luptă cu adevărat pentru drepturile oamenilor. Coincidenţă sau nu, protestul demarat la ora 6:30 în faţa oţelăriei, unde s-au adunat circa 100 de oţelari, a început cu strigăte de nemulţumire din partea celor prezenţi, care au cerut salarii mai mari. După o scurtă întâlnire cu reprezentanţii conducerii oţelăriei, cei circa 100 de oameni, în frunte cu liderii Sindicatului Siderurgistul, şi anume Gheorghe Bezman, Cristi Eftimie şi Nicuşor Postolache, s-au deplasat la departamentul de resurse umane, unde nu au fost primiţi de nimeni. Nemulţumiţi de acest lucru, circa 300 de angajaţi (numărul lor crescând între timp) s-au deplasat la turnul administrativ, unde au strigat iar că vor salarii mai mari, iar liderul de sindicat Gheorghe Bezman a luat o piatră şi a spart un geam, în timp ce unii salariaţi au aruncat cu sticle de plastic în câteva dintre maşinile parcate în faţa clădirii, potrivit unor surse prezente la acţiune. Până la urmă, directorul Direcţiei de Resurse Umane, Mihaela Crăciun, a fost dispusă să poarte discuţii cu o delegaţie formată din 25 de reprezentanţi ai protestarilor, care au fost însă aleşi cu grijă.

„Totul a fost o regie pusă la cale de administraţie şi unii lideri de sindicat de la Siderurgistul”

Este declaraţia făcută de liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, care a adus aceste critici şi pe un post naţional de televiziune. „Se ştie de câteva zile că unii lideri ai sindicatului Siderurgistul, care în opinia mea ar face jocurile unor reprezentanţi ai conducerii, cum ar fi Mihaela Crăciun, au pus la cale organizarea acestei acţiuni la oţelărie, pentru a arăta oamenilor că ei încearcă să facă ceva pentru oameni. Din informaţiile pe care le am, pentru că au fost şi membri ai sindicatului nostru care au fost prezenţi la acţiune, totul a fost o regie, mai ales că acum se negociază prevederile Contractului Colectiv de Muncă şi reprezentanţii conducerii nu acordă majorări salariale. Atunci când a fost selectată delegaţia care urma să intre să discute cu Mihaela Crăciun, reprezentantul sindicatului nostru, Dănuţ Blându, care a participat şi el în calitate de simplu salariat la acţiune, nu a putut să facă parte din acea delegaţie, domnul Matoianu zicându-i acest lucru, iar Dănuţ Blându a întrebat de ce nu are voie şi el să intre la discuţii şi dacă nu cumva se doreşte ca să nu se afle ce s-a discutat cu doamna Mihaela Crăciun. Din informaţiile noastre, în urma discuţiilor purtate nu s-a obţinut nimic în plus pentru oameni. Acţiunea nu a fost una spontană şi a fost organizată de un sindicat care are unii lideri trădători şi care demult nu mai reprezintă interesele oamenilor”, ne-a declarat liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. În condiţiile în care de câteva zile circulau informaţii legate de protestul care va fi organizat joi dimineaţă, este greu de înţeles de ce nu s-au luat măsuri pentru a nu se ajunge la spargerea de geamuri sau pentru a explica oamenilor din timp care este situaţia legată de negocierile noului CCM. După terminarea protestului, liderii de sindicat au intrat în şedinţa de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, întâlnire care ar putea fi una decisivă în ceea ce priveşte încheierea noului contract.

Ce spune conducerea

Contactat pentru un punct de vedere legat de protestul aşa-zis spontan organizat azi dimineaţă la oţelărie, cât şi despre un punct de vedere legat de de acuzaţiile grave aduse de Gheorghe Tiber privind faptul că acţiunea ar fi fost o regie, purtătorul de cuvânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu, nu ne-a răspuns decât parţial la întrebările adresate. „ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că un grup de angajaţi s-a strâns în această dimineaţă în faţa clădirii administrative şi a cerut explicaţii referitoare la negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă. Producţia nu a avut de suferit.
Managementul înţelege dificultăţile angajaţilor în privinţa creşterii costurilor vieţii şi ia măsuri în vederea continuării operaţiunilor, păstrarea slujbelor şi creşterea veniturilor salariaţilor. Oferta finală – de până la 3 bonusuri cu 4% creştere de venit garantată – reprezintă un efort financiar important pentru Combinat, care tocmai a încheiat al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare din cauza condiţiilor dure din piaţă şi a creşterii costurilor energiei. Considerăm că discuţiile trebuie purtate doar într-un cadru legal şi că presiunile sau violenţa nu pot ajuta în niciun fel în această situaţie dificilă. Dimpotrivă, credem că – în acest moment – turbulenţele sociale pot afecta sustenabilitatea operaţiunilor, slujbele şi viitorul Combinatului”, se arată în comunicatul de presă.


Articole înrudite