17 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La Combinat continuă joaca de-a conflictul de muncă
La Combinat continuă joaca de-a conflictul de muncă
Deşi au anunţat la sfârşitul şedinţei de negociere de joia trecută că nu acceptă sistemul de bonusuri propus de conducere şi intenţionează declanşarea conflictului de muncă, în condiţiile în care nici  solicitarea lor de plată retroactivă a orelor suplimentare pentru 5.520 de siderurgişti nu a fost acceptată de conducere, reprezentanţii salariaţilor, respectiv liderii sindicatului Siderurgistul, au început ieri să distribuie fluturaşi în rândul salariaţilor. În conţinutul acestor fluturaşi este prezentată versiunea lor proprie legată de modul în care au decurs negocierile pe marginea Contractului Colectiv de Muncă şi de solicitările lor de creştere a salariilor şi sunt criticaţi ceilalţi sindicalişti care au participat la tratative, şi anume liderii de sindicat desemnaţi de Federaţia Solidaritatea CN Metal, care sunt acuzaţi că ar fi acceptat să semneze propunerea conducerii încă de acum 2 şedinţe de negociere.
Discuţii, discuţii...
În fluturaşii împrăştiaţi în Combinat, cei de la Siderurgistul susţin că asemenea măsuri de intimidare asupra salariaţilor nu ar mai fi avut loc, şi anume este vorba de neacordarea puilor sau a tichetelor de masă sau a altor drepturi prevăzute de fostul CCM, care a expirat pe 20 ianuarie, dar se pare că sindicaliştii uită că cele mai mari presiuni făcute asupra unora dintre siderurgişti au avut loc atunci când cei de la Solidaritatea au făcut efectiv greve şi când oamenii au fost ameninţaţi cu pierderea locului de muncă dacă nu renunţă la proteste.
În fluturaş se mai precizează că sindicaliştii nu doresc declanşarea unei greve ci rezolvarea amiabilă a conflictului, uitând însă să spună că puteau face acest lucru dacă respectau legea, şi anume dacă în cursul zilei de vineri sau luni depuneau la Registratura Combinatului o adresă în care anunţau că s-au creat premisele declanşării conflictului de muncă deoarece doleanţele lor nu au fost acceptate, iar conducerea era obligată să le răspundă în termen de 48 de ore. Atât timp cât nu au făcut acest pas pentru a încerca să poarte din nou discuţii cu conducerea, este greu de înţeles cum vor să obţină o înţelegere amiabilă cu cei din conducere respectând legea.
Potrivit informaţiilor noastre, cei mai mulţi dintre lideri umblă în uzine pentru a vorbi cu oamenii şi pentru a afla dacă aceştia doresc sau nu să facă grevă. Liderul sindicatului Liber al Siderurgiştilor, Ilinca Disconu, a respins acuzaţiile aduse de colegii ei de negociere legate de faptul că acum 2 săptămâni reprezentanţii CN Solidaritatea CN Metal ar fi acceptat să semneze contractul colectiv de muncă şi propunerea conducerii.
„Nu este adevărat şi acest lucru se poate citi în acel proces verbal. Aceşti lideri nu fac decât să bulverseze oamenii, care au fost anunţaţi deja că nu vor mai primi decât 15 tichete de masă pentru ianuarie deoarece prevederile actualului CCM au expirat. Dacă doreau să facă într-adevăr conflict de muncă, aşa cum au declarat, parcurgeau paşii din lege, adică depuneau adresă la Registratură şi cereau o întâlnire cu conducerea. Oamenii ne sună, sunt bulversaţi şi supăraţi că nu mai înţeleg ce se întâmplă iar ei se ocupă cu împărţirea de fluturaşi. Eu i-aş felicita dacă ar vrea să facă ceva pentru oameni, dar se pare că nu doresc acest lucru”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber al Siderurgiştilor, Ilinca Diaconu.


Articole înrudite