După ce, în luna martie a acestui an, Departamentul pentru armamente al Ministerului Apărării Naţionale a iniţiat procedura de achiziţie pentru atribuirea acordului-cadru de furnizare a produsului "corvetă multifuncţională", iată că au apărut primele informaţii despre companiile care şi-au depus candidaturile pentru a participa la această procedură. Este vorba despre cinci mari constructori de nave: ThyssenKrupp Marine Systems Germania, Naval Group Franţa în asociere cu Şantierul Naval Constanţa, Damen Shypyards Group – Olanda (care deţine şantierul naval de la Galaţi şi în curând cel de la Mangalia), grupul Italian Fincantieri (care deţine în România şantierele navale de la Tulcea şi Brăila) şi STM Turcia.
În luna februarie, Guvernul a adoptat o hotărâre de guvern prin care Armata Română poate achiziţiona patru corvete mutifuncţionale şi modernizarea celor două fregate tip T22R din dotarea Forţelor Navale. Valoarea totală a acestor investitii este de circa 1,6 mld. Euro, inclusiv TVA şi presupune construirea într-un interval de şapte ani a celor patru corvete.
Anunţul de participare şi documentaţia de atribuire pentru această procedură au fost publicate pe pagina de internet a Companiei Naţionale Romtehnica SA, la adresa http://www.romtehnica.com.ro/site/import/. MApN notează că procedura specifică de achiziţie este bazată pe competiţie şi se va finaliza prin semnarea unui acord-cadru pentru furnizarea produselor şi serviciilor aferente Programului esenţial de înzestrare "Corvetă multifuncţională".
Reamintim că în noiembrie 2016, Guvernul României, condus pe atunci de Dacian Cioloş, aproba o Hotărâre de Guvern similară prin care deja era selectat producătorul olandez Damen să construiască în România, în şantierul de la Galaţi, patru corvete multifunctionale Sigma 10514. Costul programului era acelaşi: 1,6 miliarde de euro. Ulterior, după schimbarea guvernării, HG-ul a fost abrogat în martie 2017, cu motivul că procedura nu fusese anterior aprobată de Parlament.