04 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De astăzi se circulă pe Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila - GALERIE FOTO
De astăzi se circulă pe Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila - GALERIE FOTO

Cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, al treilea ca dimensiune din Europa şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră, podul suspendat peste Dunăre de la Brăila a fost inaugurat astăzi, joi, 06 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte mai mulţi oficiali ai statului: preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, europarlamentarii Dan Nica şi Mihai Tudose, dar şi oficiali din Japonia şi Italia, precum şi reprezentanţii administraţiilor locale şi judeţene din judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea.

Dintr-o eroare, după ceremonie, circulaţia a fost deschisă timp de câteva minute, însă abia după ce carosabilul va fi eliberat de corturile şi instalaţiile de sonorizare instalate pentru inaugurarea oficială, maşinile vor avea acces pe pod, începând cu ora 16.00. Important de precizat este că în primii 5 ani nu se plăteşte taxă de trecere a podului şi deşi podul este prevăzut cu trotuare, nu va fi deschis circulaţiei pietonale publice, trotuarele urmând să fie folosite strict pentru mentenanţă.

Podul suspendat peste Dunăre este proiectat să aibă o durată de viaţă de 120 ani şi are un centru de monitorizare şi control care va înregistra permanent starea obiectivului, prin cei 50 de senzori instalaţi pe pod în punctele esenţiale. Lungimea totală a podului este de 1.974,3 metri; înălţimea turnurilor este de aproximativ 193 metri de la partea superioară a fundaţiei, iar podul are 3 deschideri. Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km şi cuprinde două secţiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu o lungime 19,095 km, şi drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 km. În prima etapă, traficul rutier va fi deschis pe relaţia parţială, cu descărcare în judeţul Tulcea pe drumul până la Măcin (etapa I), urmând ulterior ca varianta până la Jijila (etapa II) să fie finalizată cât mai repede.

GALERIE DE IMAGINI, mai jos! *foto credit: George Nica


Articole înrudite