29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şedinţa Consiliului Local din debutul săptămânii a stârnit pasiuni şi poziţii cu accente electorale intense. Pacea, armonia şi votul automat pe bandă au fost înlocuite - prin impunerea Guvernului de a reduce aparatul administraţiei locale - de poziţii exprimate incandescent.
Picu Roman şi-a exprimat nedumerirea: „OUG 63 ne spune să dăm oamenii afară. Dacă găsim soluţii, ne întreabă (consilierii PDL - n.r.) de ce le-am găsit. Haideţi să votăm aşa, indiferent dacă se aprobă sau nu hotărârea noastră”. Conservatorul a făcut apel la colegi să uite apartenenţa politică şi să îşi acorde girul pentru permutările fără cap, coadă ori temei economic agreate de municipalitate.
Mihai Alin de la PDL a precizat că, dacă ar fi existat transparenţă în comunicarea viziunii privind soluţiile găsite, discuţiile ar fi fost purtate în alţi termeni. Democrat liberalul a adus numeroase argumente legate de lipsa unei strategii ce ar genera eficientizarea instituţiilor din subordinea municipalităţii. Spre exemplu, oamenii de la Ecosal mutaţi la Pieţe, pentru diverse servicii, nu vor aduce scăderea costurilor. Mihai Alin a precizat că regulile economice arată clar: externalizarea unor servicii duce la eficientizare şi scădere a costurilor. În replică, Eugen Zaharia, directorul de la Pieţe, subliniază că va avea costuri mai reduse prin transferul acelor persoane, care vor lucra pentru menţinerea pieţelor în stare de fucţionare.
Viceprimarul Ciumacenco s-a lansat într-un discurs cu tentă socială puternică: „Eu, Ciumacenco, şi colegii mei de la PSD vom vota acest lucru (organigramele instituţiilor subordonate municipalităţii - n.r.) Este nedrept pentru oamenii care îşi pierd locurile de muncă”. În acelaşi ton a argumentat şi primarul: „Cum te uiţi în ochii unei femei care are un copil sau doi şi îi spui că o dai afară? Că eu m-am uitat în ochii lor, de multe ori, şi plângeau”. Apăsând pe coarda emoţională, primarul şi toţi cei care au găsit soluţiile cu pricina au sperat într-un acord unanim.
Totuşi, din tabăra susţinătorilor sociali a venit şi un îndemn spre raţiune. Acesta îi aparţine viceprimarului Ciumacenco: „Haideţi să gândim o strategie pe următorii 20 de ani pentru Galaţi. (...) Pe colegii de la PDL îi înţeleg că trebuie să susţină hotărârile Guvernului. Însă guvernul ar trebui să găsească soluţii economice, ca să nu mai lase pe spatele oamenilor din local problemele pe care ei nu reuşesc să le rezolve”.
Una dintre cele mai interesante dispute s-a înfiripat între Marius Stan, care critica ineficienţa municipalităţii, parate nu de către edilul şef, conform adresabilităţii directe, ci de către viceprimarul Ciumacenco. Unul dintre reproşurile lui Marius Stan, care a votat asemeni democrat liberalilor, adică împotrivă, au sunat astfel: „Suntem ca în Pristanda (numărând pe unde se mută personalul - n.r.). Nu aţi răspuns niciodată acuzaţiilor care vi s-au adus în presă legate de sporurile şi primele din Primărie. Nu ne-a întrebat nimeni (pe membrii Comisiei de buget-finanţe din cadrul CL - n.r.) de primele şi sporurile celor din Primărie. Ce suntem noi aici? Unitate constatatoare? «La Primărie suntem în Epoca de Piatră» - îl citez pe domnul primar. Dar dumneavoastră vă aflaţi la conducerea ei de 10 ani. Trebuia să ne aduceţi măcar în Evul Mediu”.
Primarul a replicat, cu precizarea că lucrurile „trebuie încet-încet să le rezolvăm” şi a susţinut că nu este adeptul externalizării, pentru că pe vremea în care s-a lăsat convins să externalizeze părţi aflate în posesia Combinatului, acelea au fost pierdute, şi a dat cu nume şi prenume o locaţie din pădurea Gârboavele care intrase în posesia lui Marius Necula, la acea vreme coleg de partid al lui Nicolae, în PSD. A greşit atunci, deci nu mai vrea să greşească o dată...


Articole înrudite