18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Două cazuri de leptospiroză într-o zi
Două cazuri de leptospiroză într-o zi
Un bărbat de 34 de ani, de ocupaţie... fără şi un altul de 39 de ani, lăcătuş în Şantierul Naval Tulcea, sunt victimele leptospirozei internate la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, primul în Reanimare şi celălalt în una dintre secţiile de Medicală ale spitalului.
”În primul  caz, cel al bărbatului de 34 de ani fără ocupaţie, nu s-a putut stabili deocamdată care este sursa de infecţiei. În general pot apărea infecţii cu leptospire la cei care practică pescuitul, vănătoarea, muncitorii care lucrează cu instalaţii. În acest caz persoana infectată nu este nici pescar, nici vănător, dar a coborât în subsol şi a schimbat un robinet, aşa putând să ia boala, deşi timpul de expunere a fost mic”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.
Leptospiroza este o boală infecţioasă acută din grupul zooantroponozelor, provocată de mai mulţi microbi cu denumirea de leptospire. Microbii pătrund în organismul uman pe diverse căi, fiind transmise de la animale, manifestându-se clinic prin simptome de intoxicaţie pronunţate, temperatură înaltă, cefalee, dureri musculare, mai ales în gambe, afectarea rinichilor, ficatului, sistemului nervos şi a celui cardiovascular, de asemenea prin apariţia icterului şi sindromului hemoragic la o parte din bolnavi.
”Suntem un oraş înconjurat de ape, de umezeală, ceea ce este exact mediul în care se dezvoltă cel mai bine o astfel de infecţie. În plus, probabil suntem campioni la subsoluri umede. Umezeala sporită este o condiţie favorabilă de existenţă a leptospirelor. Ele ajung în urina porcului sau a şoarecelui şi de acolo la om”, a declarat dr. Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi. 
În apă şi solul umed leptospirele supravieţuiesc până la o lună de zile. Leptospirele sunt destul de rezistente la temperaturi joase, spre exemplu, în gheaţă trăiesc aproape 3 luni de zile, în carne şi alte alimente rezistă 5-10 zile.


Articole înrudite