02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi, locul 3 pe ţară în privinţa traficului de persoane
Galaţi, locul 3 pe ţară în privinţa traficului de persoane

Reprezentantul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a prezentat cifre îngrijorătoare, la nivelul judeţului Galaţi, în privinţa traficului de persoane. Raportul a fost prezentat în cadrul unei întâlniri desfăşurate în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Galaţi, organizată în cadrul celei de-a doua etape a Campaniei naţionale „Informare acasă! Siguranţă în lume!” derulate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. La eveniment au participat secretarul de stat Lilla Boglarka Debelka, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi primari din judeţul Galaţi.

În acest context, Ionel Mereuţă, reprezentantul Centrului Regional Galaţi ANITP a prezentat o sinteză a activităţilor derulate în anul 2018 de către Centrul Regional Galaţi pe linia prevenirii traficului de persoane şi a monitorizării asistenţei acordate victimelor, precum şi o situaţie statistică asupra acestui fenomen potrivit căreia Galaţiul se află pe locul 3 la nivel naţional astfel: din totalul de 497 de persoane traficate înregistrate la nivel naţional, 28 de victime au fost din Galaţi. Principalele cauze care au dus la traficul de persoane sunt carenţele educaţionale şi lipsa de informare, lipsa oportunităţilor de angajare, familii disfuncţionale, dorinţa de a scăpa de un mediu abuziv sau neglijent, toate acestea se transformă la nivel individual în factori favorizanţi pentru traficul de persoane, determinând indivizii să accepte diversele promisiuni sau să aibă încredere în ofertele de muncă, călătorie, tratament sau de altă natură venite atât din partea unor prieteni, cât şi din partea unor persoane cu totul necunoscute.

Aceste date sunt întărite şi prin Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane în care se arată că instituţiile guvernamentale din România nu îndeplinesc în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, drept pentru care ţara noastră a fost retrogradată pe lista de supraveghere de nivelul 2.

”Guvernul român şi-a redus eforturile de a proteja victimele traficului de fiinţe umane. Funcţionarii publici şi ONG-urile au identificat 497 de victime în 2018, cel mai mic număr din ultimii peste 10 ani, în scădere faţă de 662 de victime identificate în 2017 şi 757 în 2016; aceste statistici au inclus victimele din cazuri aflate în prezent sub anchetă şi în care s-a început urmărirea penală în anii trecuţi. 73% dintre victime erau femei şi 67% fuseseră traficate în scop de exploatare sexuală. Ca şi în anii trecuţi, mai puţin de jumătate dintre victime au primit asistenţă. În 2018, 48% (236) dintre victimele identificate au beneficiat de asistenţă din partea instituţiilor publice, a parteneriatelor public-private şi a ONG-urilor (46% în 2017, 41% în 2016). Autorităţile au folosit programul naţional de identificare şi referire a victimelor existent şi, în cursul perioadei de raportare, cu sprijinul ONG-urilor, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a elaborat noi proceduri pentru aplicare în 2019. Observatorii au raportat faptul că autorităţile nu au identificat anticipat victimele, în special în locuri cheie precum centrele de plasament, iar identificarea a avut loc în general după demararea unei anchete penale. Observatorii au semnalat de asemenea faptul că autorităţile au amendat persoanele implicate în activităţi de prostituţie, chiar dacă acestea erau minore, fără a căuta indicii de trafic de persoane”, se arată într-un comunicat al Ambasedei SUA în România.


Articole înrudite