29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gospodăriile, dar şi terenurile agricole a mii de locuitori din mediul rural riscă să dispară într-o clipită, în cazul în care judeţul Galaţi s-ar confrunta cu precipitaţii abundente. Comunele Cosmeşti, Movileni, Cavadineşti şi Vlădeşti sunt cele mai expuse inundaţiilor, întrucât digurile ridicate în dreptul acestor localităţi, pe râurile Siret şi Prut, nu fac faţă unor debite mari, în cazul unor eventuale viituri înregistrate pe cele două ape curgătoare. Potrivit conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi, digurile din zonele comunelor Cosmeşti, Movileni, Cavadineşti şi Vlădeşti riscă să fie deversate de viiturile medii şi mari, aşa cum s-a întâmplat cu digurile de pe râul Prut, de la amenajările piscicole Maţa Rădeanu şi Şovârca, în anii 2006 şi 2010.
„Din punct de vedere al apărării împotriva inundaţiilor prin diguri, judeţul Galaţi se caracterizează prin zone cu nivel ridicat de protecţie pe râul Bârlad (toată lungimea), pe râul Siret (de la Umbrăreşti la confluenţa cu Dunărea) şi pe râul Prut (de la Vlădeşti la confluenţa cu Dunărea) şi zone neprotejate, sau cu grad redus de protecţie – pe râul Siret Zona Cosmeşti-Movileni) şi pe râul Prut (zona Cavadineşti – Vlădeşti), zone în care, chiar dacă există diguri, acestea vor fi deversate de viiturile medii şi mari, cum s-a întâmplat cu digurile de la râul Prut, de la amenajările piscicole Maţa Rădeanu şi Şovârca în anii 2006 şi 2010”, a precizat Ionel Ardean, directorul Sistemului de Gospodăririi a Apelor Galaţi.
Potrivit acestuia,  pe lângă specificitatea şi frecvenţa mare a viiturilor pentru bazinele inferioare ale râurilor Prut şi Siret, durata mare de exploatare a afectat mare parte din lucrările de îndiguire, prin activarea eroziunilor de mal care pun în pericol digul şi prin amplificarea punctelor critice ale lucrărilor: zone endemice cu infiltraţii prin corpul digului şi pe sub ampriza acestuia, alunecări de taluzuri, eroziuni ale taluzurilor exterioare ale digurilor, tasări neuniforme ale coronamentului.
„Toate aceste zone critice, care pot duce la distrugerea lucrărilor de îndiguire, sunt riguros verificate de către personalul unităţii noastre, prin activitatea de urmărire a comportării în timp a construcţiilor”, a afirmat Ionel Ardean. 

Bani pentru îndiguiri în localităţile vulnerabile

În perioada 2010-2012, în judetul Galati, pe râurile Siret, Prut, Tecucel şi pe fluviul Dunărea s-au executat lucrări de punere în siguranţă a localităţilor apărate, în valoare totală de peste 185 milioane lei.
„Pentru anul 2013, în programul de investiţii al Administraţiei Bazinale de Apă Prut–Bârlad s-au prevăzut sumele necesare continuării lucrărilor de pe râurile Siret şi Prut, dar şi cele necesare începerii execuţiei unor lucrări noi pentru apărarea împotriva inundaţiilor. Prin programul de investitii al A.B.A. Prut-Bârlad pentru anul 2013, a fost promovată lucrarea «Amenajarea râului Siret, pe sectorul Homocea – confluenţă cu fluviul Dunărea», în care sunt cuprinse şi apărările de mal stâng ale râului Siret la Salcia şi Cosmeşti Vale. De asemenea, prin acelaşi program a fost promovată investiţia «Apărări de mal pe râul Prut, în zona localităţilor Vlădeşti şi Măstăcani, jud. Galati»”, a precizat conducerea SGA Galaţi.

Articole înrudite