24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Biletul discordiei
Biletul discordiei
Pensionarii gălăţeni au luat cu asalt vineri chioşcurile Transburb pentru a-şi ridica abonamentele de transport gratuit, aşa cum erau obişnuiţi până acum, însă au aflat cu nemulţumire că în locul acestora nu vor mai primi decât un anumit număr de bilete. Cei mai afectaţi au fost pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani, care au aflat că nu mai pot circula gratuit cu toate mijloacele de transport în comun, ci vor primi doar 30 de bilete, lunar, ceea ce înseamnă 15 călătorii dus-întors. „Eu nu ştiam nimic de hotărârea asta, dar ar fi fost mai bine să nu se facă economii pe spatele nostru. Eu trebuie să mă duc la spital săptămânal, de două ori, să fac un tratament, mai trebuie să mă duc şi la piaţă şi nu îmi vor ajunge biletele. Cei care conduc oraşul mai bine ar vedea cum opresc furturile banilor, nu să facă economie pe spinarea noastră, a celor care am muncit o viaţă întreagă”, a spus Viorel Gheorghiu, în vârstă de 65 de ani. Nemulţumită era şi Vasilica Constantin, care s-a dus să îşi ia abonamentul de la chioşcul Transburb din zona băncilor. „Au mărit taxele locale, au scumpit curentul electric, şi acum ni se ia şi ceva care mai primeam şi noi gratuit. Este corect aşa? Ei ce facilităţi îşi taie?”, ne-a spus femeia.
Proiectul de reducere a facilităţilor, votat în unanimitate
Toţi consilierii locali, indiferent de culoarea politică, au votat în cadrul şedinţei de Consiliu Local de joi modificarea sistemului de acordare a facilităţilor la transportul cu mijloacele de transport public în comun, cei afectaţi de noile reguli fiind pensionarii care au vârsta de peste 65 de ani. Astfel, potrivit noii hotărâri care a intrat în vigoare de la 1 martie, doar elevii şi studenţii vor mai beneficia de abonamente lunare, la preţ redus, în timp ce în cazul pensionarilor abonamentele sunt înlocuite cu un anumit număr de bilete. Astfel, pensionarii cu vârsta peste 65 de ani vor beneficia lunar de 30 călătorii gratuite pe bază de bilet, ceea ce înseamnă practic 15 călătorii dus-întors. Pensionarii cu vârsta sub 65 de ani şi care au venituri din pensie de până la 350 de lei pe lună, precum şi pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilităţile prevăzute de legile speciale, nu vor mai avea lunar abonament gratuit pe o linie, ci 20 de călătorii gratuite pe bază de bilet. Şomerii vor primi, lunar, 10 călătorii gratuite pe bază de bilet, în timp ce elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat vor beneficia, lunar, de abonament la preţ redus cu 50 la sută pe o linie. Biletele de transport pentru categoriile de persoane care beneficiază de facilităţi vor fi eliberate la chioşcurile Transurb, reprezentanţii Primăriei estimând că astfel se va realiza o economie în următoarele 10 luni de 8.231.846 de lei la bugetul local.
Proiectul de hotărâre a stârnit discuţii aprinse
Preşedintele şedinţei, consilierul local Gheorghe Bugeag, a cerut ca să se menţină facilitatea de transport de care beneficiau pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani, acesta spunând că trebuie luată o decizie şi în ceea ce priveşte soarta Transurb. „Am văzut că sunt tot felul de nemulţumiri legate de valoarea subvenţiei acordate sau de activitatea societăţii. Eu cred că avem mai multe opţiuni, ori externalizăm activitatea, şi nu mai avem nicio responsabilitate, ori avem în continuare grijă de Transurb, dar ţinem cont de faptul că se află în concurenţă cu operatorii de transport privat şi să nu uităm că societatea primea o anumită subvenţie de la bugetul local deoarece Consiliul Local a decis acordarea unor facilităţi către anumite categorii de persoane, iar acestea au trebuit suportate din bugetul societăţii. Sunt şi eu de părere că poate există anumite deficienţe şi că ele trebuie rezolvate, dar trebuie să luăm odată o decizie legată de ce fel de transport vrem în oraş”, a spus consilierul local PC Gheorghe Bugeag. La solicitarea consilierului local PSD Zanfir Ilie, care a cerut să se prezinte care ar fi noutăţile aduse de proiectul de hotărâre a Consiliului Local, directorul Transurb, Genica Totolici, a spus că pensionarii în vârstă de peste 65 de ani nu vor mai putea călători gratuit pe bază de abonament, ci vor primi un anumit număr de bilete. „Noi, ca societate, ne vom conforma hotărârii pe care o veţi lua dumneavoastră, consilierii locali”, a spus Genica Totolici. Consilierul local PNL Săvel Rotaru s-a arătat nemulţumit de activitatea societăţii, subliniind că ar trebui să se facă o analiză şi în ceea ce priveşte personalul. City-managerul Primăriei Galaţi, Aurel Vlaicu, a precizat că în curând va fi finalizată o analiză legată de activitatea Transurb, cât şi în ceea ce priveşte transportul public local, care va determina măsurile necesare pentru eficientizarea transportului în Galaţi. Cu toate că proiectul de hotărâre a stârnit discuţii în Consiliul Local şi au existat propuneri de modificare a lui, propuse de consilierul PC Gheorghe Bugeag, primarul Marius Stan nu a fost de acord. „Credem că 30 de călătorii pentru pensionari reprezintă un număr corect. Această decizie este una intermediară, până când vom ajunge la monitorizarea completă a transportului în comun, când toţi cei care vor călători cu mijloacele de transport vor avea carduri, iar cei care beneficiază de gratuităţi vor avea încărcate pe card numărul de curse hotărât în Consiliu şi atunci o să vedeţi cu surprindere că unii circulă şi mai puţin”, a declarat primarul Marius Stan.
Record de bilete de autobuz date într-o zi
În prima zi de distribuire a biletelor gratuite către pensionari, vineri, 1 martie, Transurb a distribuit 65.000 de bilete gratuite, se arată în comunicatul de presă remis de conducerea Primăriei. Transurb continuă distribuţia biletelor gratuite ce înlocuiesc abonamentele, prin 9 puncte de distribuţie din oraş, acestea fiind staţia auto din Centru, strada Nicolae Bălcescu, punctul de distribuire din faţa Palatului Telefoanelor, staţia auto de la Spitalul Judeţean,  staţia auto de la Neacşu, capătul traseului 102, Micro 19, capătul traseului 39, Micro 19, staţia auto din Piaţa Energiei, staţia auto din Micro 39, la sediul Transurb, strada Basarabiei nr. 4. Programul acestor puncte de distribuire este de luni până vineri de la ora 6.00 la ora 21.00, sâmbătă, de la ora 8.00 la ora 21.00, iar duminica de la ora 8.00 la ora 16.00.
Actele necesare pentru eliberarea acestor bilete gratuite sunt copie după buletinul/cartea de identitate, copie după cuponul de pensie pe luna anterioară eliberării biletelor, copia actelor doveditoare privind încadrarea într-un grad de invaliditate.


Articole înrudite