24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Milioane de lei au de recuperat spitalele gălăţene de pe urma celor care ar trebui să achite chetuielile de spitalizare apărute în urma îngrijirii unor persoane care au fost victime ale unor accidente de circulaţie, agresiuni ori accidente de muncă. Lucrurile merg însă greu. Cu cât mai mare este spitalul şi cu cât are secţii pe care ajung cel mai adesea să fie îngrijite astfel de victime, cu atât mai greu este procesul.
Numai la Spitalul de Urgenţă sunt în lucru 1.777 de dosare, unele şi din 2006, de pe urma cărora ar trebui recuperate peste cinci milioane de lei. Juriştii spitalelor trebuie să asiste la procesele legate de accidentele sau agresiunile respective, se constituie parte civilă în procese şi în funcţie de deciziile instanţei află de unde trebuie să îşi recupereze banii. Procesul de recuperare este lung şi anevoios. Urmează apoi etapa în care dosarele ajung la executorul judecătoresc, executor plătit de spitale indiferent dacă recuperează ceva sau nu. „Avem în evidenţă un număr de 1.777 de dosare care odată executate ar trebui să aducă 535.000 de lei, valoarea spitalizării respectivelor persoane. Aceste dosare sunt în diferite stadii de lucru, unele încă la instanţe, altele la executorul silit. Avem un număr prea mic de jurişti şi în anumite situaţii avem şi dosare vechi ce s-au prescris, fapte care fac şi mai complicat întregul proces. Am şi fost sancţionaţi deoarece unele dosare s-au prescris. Sumele odată recuperate ajung la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, deoarece această instituţie este cea care a plătit pentru îngrijirea respectivului pacient”, a precizat Valentina Alina Dobrea, director financiar contabil la Spitalul de Urgenţă Galaţi.

75.000 de lei pierduţi prin prescriere

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi a verificat stadiul în care juriştii spitalelor urmăresc recuperarea acestor sume de bani. În urma unei verificări făcute la Spitalul Clinic de Urgenţă s-a constatat că juriştii nu au dispus diligenţele necesare recuperării sumelor pentru plata spitalizării până când deja a intervenit prescrierea. „75.000 de lei nu vor mai putea fi recuperaţi şi urmează ca în cele din urmă conducerea spitalului să decidă cui să îi impute această sumă. Per total, de la Spitalul Clinic de Urgenţă şi de la Spitalul Anton Cincu aveam de recuperat, din sumele alocate pentru îngrijirea victimelor unor agresiuni sau accidente rutiere, 150.000 de lei în primul caz şi 200.000 de lei în cel de-al doilea. Dacă nu se fac diligenţele necesare recuperării, sumele acestea vor fi oprite din cele pe care le decontăm în mod curent spitalelor pe baza contractelor de furnizare servicii medicale”, a precizat Olimpia Buzia, director CJAS Galaţi.


Articole înrudite