03 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senator Marius Humelnicu: „Centrala de la Cosmeşti trebuie introdusă pe lista hidrocentralelor ce urmează a fi finalizate” (FOTO)
Senator Marius Humelnicu: „Centrala de la Cosmeşti trebuie introdusă pe lista hidrocentralelor ce urmează a fi finalizate” (FOTO)

Criza energetică şi războiul de Ucraina au determinat factorii de decizie să-şi reconsidere planurile şi să ia în calcul reactivarea unităţilor de producere a energiei electrice. Uniunea Europeană şi implicit România caută soluţii pentru independenţă energetică, iar ţara noastră a luat deja măsuri privind finalizarea unor hidrocentrale la care lucrările au fost sistate. Pe lista acestor unităţi de producere de energie ieftină ar putea intra şi o amenajare hidroelectrică din judeţul Galaţi. În localitatea Cosmeşti există o centrală hidroelectrică la care lucrările au fost abandonate deşi se află într-un stadiu avansat de construcţie.

WhatsApp Image 2022 04 18 at 12.03.28 3

Despre situaţia din teren a acestei amenajări ne-a dat informaţii senatorul Marius Humelnicu. ”Zilele trecute am fost pe şantierul abandonat al amenajării, împreună cu primarul localităţii, Ion Tuchiluş. Când vezi câţi bani au fost investiţi, câtă muncă a fost depusă şi cât de puţin a rămas până la a putea fi pusă în funcţiune, nu poţi să nu te revolţi şi să nu te gândeşti că românii trebuie să plătească facturi enorme la curent, în timp ce sursele de energie ieftină sunt abandonate”, a declarat Marius Humelnicu, care ne-a spus şi istoria acestor lucrări.

WhatsApp Image 2022 04 18 at 12.03.28

”Centrala este de tip baraj, are o putere instalată proiectată de 44,80 MW şi ar produce anual 125,5 GWh de energie verde şi ieftină. Lucrările au fost demarate în 1990, când s-a realizat devierea apelor, digul drept aproape integral (adică 7 km din cei 9,5), centrala, excavaţiile grosiere, În primă fază, lucrările au costat 247,4 milioane lei (valoare actualizată) la care se adaugă cele pentru proiectare, terenuri, avize, etc. A urmat o perioadă de abandon. În 2012, a fost reluată construcţia si au fost refăcute multe dintre obiective. S-au cheltuit 58,4 milioane lei, iar pentru repararea integrală mai trebuiau doar 8,3 milioane lei. Apoi lucrările au fost din nou abandonate”, explică senatorul social democrat.

WhatsApp Image 2022 04 18 at 12.03.29

Pe lângă banii cheltuiţi, abandonarea lucrărilor are consecinţe negative de mare impact. ”Sistarea execuţieii amenajarii de la Cosmeşti, în afară de pierderea unei surse importante de energie, are totodată consecinţe distructive, atât economice, dar şi sociale. Trebuie avut în vedere că proiectarea amenăjarii râului Siret a fost concepută ca un tot unitar. În acest moment, unităţile hidroelectrice de la Bereşti, Călimăneşti şi Movileni funcţionează fără lac de acumulare în aval ceea ce înseamnă pierderi importante de energie produsă şi distrugerea biefurilor aval ale amenajărilor. Neexecutarea restului de 1,5 km din dig face ca orice viitură pe Siret să se constituie în pericol major de inundaţii pentru localităţile Cosmeşti Vale, Suraia şi Vadul Roşca. Să ne amintim că la inundaţiile din 2005 şi-au pierdut viaţa 3 persoane, au fost distruse 389 de case, mii de hectare de teren agricol afectate şi 6 km de reţea electrică a fost luată de ape”, spune Marius Humelnicu.

WhatsApp Image 2022 04 18 at 12.03.28 2

Punerea în funcţiune a Centralei Hidroelectrice Cosmeşti ar rezolva multe probleme: producere de energie ieftină, sursă importantă de apă pentru irigaţii, locuri de muncă, apărarea împotriva inundaţiilor. ”Este esenţial ca lucrările de la Centrala Hidroelectrică Cosmeşti să fie finalizate! Noi, parlamentarii Partidului Social Democrat ne vom uni forţele astfel încât Centrala de la Cosmeşti să poată deveni funcţională cât mai repede, în condiţiile în care ar fi introdusă pe lista hidrocentralelor la care vor fi finalizate lucrările! Avem nevoie de energie ieftină, avem nevoie de sursă de apă pentru irigaţii, iar oamenii din zonă nu vor mai sta cu teamă că ori de câte ori plouă abundent sunt în pericol”, a subliniat Marius Humelnicu.


Articole înrudite