26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sute de persoane dializate din Galaţi ameninţă cu proteste
Sute de persoane dializate din Galaţi ameninţă cu proteste
Suferă de insuficienţă renală şi vin de trei ori pe săptămână, din orice colţ al judeţului, să facă dializă la Galaţi altfel ar muri deoarece rinichii nu le funcţionează. Mulţi au şi alte boli în faţă de cele renale şi sunt siliţi să meargă în căruţ sau cârjă. Este vorba despre persoanele a căror viaţă depinde de dializă şi care au dreptul la asistent pesonal, plătit de stat. Din păcate de căteva zile gălăţenii care suferă de o astfel de afecţiune sunt chemaţi la revaluare şi cei care au fost deja au fost informaţi că nu mai au dreptul la asistentul personal, însoţitorul plătit de stat să îi ajute.
"Am fost şi eu chiar cu doi membri ai asociaţiei la revaluare. Nu i-a mai examinat încă o dată doar au pus nişte hârtii acolo. Dar li s-a luat asistentul personal. Eu cred că se comite un abuz aici la Galaţi, spun că au primit recomandare de la Bucureşti, să facă aşa ceva dar nu asta scria în recomandare. Avem de gând să organizăm un miting de protest şi să dăm şi în judecată comisia", a spus Vasile Cepraga, preşedintele Asociaţiei Persoanelor Dializate Galaţi. Unii dintre cei chemaţi la reevaluare deja şi-au pierdut dreptul la însoţitor, alţii, care sunt programaţi în perioada următoare, se tem că vor păţi la fel. Prea puţini sunt resemnaţi.
"Mi s-a luat asistentul. Este ceva inuman. Ni s-a spus că a venit hârtie de la Bucureşti cum că aceia care nu au picioarele tăiate sau nu sunt chiori să nu li se mai dea însoţitor. Nu ştiu dacă mă descurc fără însoţitor. Dar de ce nu ne ia şi dializa, măcar să vorbim cu popa să ne facă programare la cimitir", spunea Vasile Lasu, din Bereşti Meria, unul dintre cei care în urma reevaluării a rămas fără asistentul personal. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, în subordinea căreia se află comisia de expertizare a persoanelor cu dizabilităţi, spun că fac această reevaluarea după recomanări venite de la comisia centrală, din Bucureşti. S-a ajuns aici după ce, în urma unei contestaţii depuse de o persoană cu dizabilităţi, li s-a reproşat celor de la Galaţi că au fost prea "permisivi" în a acorda dreptul la însoţitor celor care suferă de hemodializă. Ei nu consideră totuşi că au făcut vreo eroare .
"La nivelul judeţului Galaţi sunt în total 152 de persoane hemodializate iar la 125 dintre ele am luat hotărărea să facem o reevaluare. Asta deoarece am fost cam permisivi în acordarea gradelor de handicap şi anume la hemodializă criteriile spun că gradele sunt de la  accentaut, grav şi grav cu asistent personal. La noi în toate cazurile erau grav cu asistent personal. Criteriile nu s-au schimbat, noi le interpretăm mai permisiv în interesul beneficiarului", a precizat  dr. Ciprian Groza, director adjunct DGASPC Galaţi. Cei din cadrul asociţiei persoanelor cu dializă îi contrazic însă. Oamenii vor să ia măsuri dure dacă nu se revine la situaţia iniţială. 

Articole înrudite