20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
E unic în România dar şi în S-E Europei, costă cam cât o limuzină de lux, tuşeşte, tremură, se plânge de dureri în ce limbă doreşte instructorul, clipeşte, are convulsii şi moare dacă i se administrează un tratament incorect, o doză prea mare sau prea mică de medicament. Este un manechin 3D cu senzori şi controlat printr-un soft şi care se poartă de parcă ar fi un bolnav real. Eate cea mai nouă achiziţie a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pentru care timp de trei ani s-au strâns bani strict din fonduri şi cu eforturi proprii. Până la urmă s-a reuşit să se strângă circa 90.000 de euro, suma necesară achiziţionării unui echipament care să le ofere cadrelor medicale din tot judeţul dar şi studenţilor Facultăţii de Medicină din Galaţi cea mai bună modalitatea de a se antrena şi a-şi verifica cunoştinţele.
”Am fost primii în ţară care am avut snowmobil acum suntem primii din S-E Europei care au un astfel de manechin, controlat wireless prin calculator, care simulează absolut aproape similar unei persoane reale orice suferinţe, de la atac de cord la şoc anafilactic. Este extrem de util atât pentru cadrele medicale, pentru antrenament, cât şi pentru studenţi”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Tony Kemp, instructorul englez care a venit să înveţe gălăţenii cum se manevrează manechinul, susţine că în ţara sa natală există 70 astfel de manechine, care fac diferenţa atât în şcolirea noilor medici cât şi în antrenarea eficientă a celor vechi, pentru că, până la urmă, decât să facă o greşeală pe un pacient real, mai bine se antrenează pe un astfel de manechin, la care, dacă greşesc ceva, o pot lua de la capăt.
”De două ori am făcut exerciţii  cu manechinul şi pacientul nu mi-a murit. Mă ajută enorm. Practic se comportă ca un pacient real şi dacă greşesc ceva îl pot pierde”, spunea Cătălina Petrache, studentă în anul V la Facultatea de Medicină Galaţi.


Articole înrudite