28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum funcționează detectoarele de metale și de ce trebuie să ții cont când cumperi unul
Cum funcționează detectoarele de metale și de ce trebuie să ții cont când cumperi unul

Detectoarele de metale sunt folosite atât de specialiști în arheologie, cât și de amatorii pasionați de descoperirea de comori sau obiecte rare. Mai ales că statul încurajează descoperirea de comori cu valoare istorică, oferind recompense pentru acestea.

Dincolo de beneficiile materiale, căutătorii de comori se bucură și de experiență, de emoție și așteptare, surprizele găsindu-se la tot pasul. Un detector de metale îți poate aduce câștiguri frumoase, iar, dacă nu, măcar îți încurajează un hobby care implică multă mișcare, aer curat și adrenalina căutării unor artefacte de valoare imensă. Adevărata comoară, până la urmă, e căutarea comorilor.

Cum funcționează, însă, un detector de metale?

Funcționarea unui detector de metale începe de la un principiu de transmitere a unui câmp electromagnetic care începe de la bobină și este proiectat spre solul pe care se efectuează căutarea.

Un detector de metale obișnuit este doar o bobină de sârmă prin care este trecut electricitatea. Când se întâmplă acest lucru, este generat un câmp magnetic care atrage materiale feromagnetice. Este vorba de un principiu de bază al conductivității metalelor. Toate detectoarele de metale lucreză sub principiul fizic al curenților electromagnetici induși sau Legea Raday - Lenz. Când trecem un flux de curent printr-o bobină, se generează un câmp electromagnetic, dacă acest câmp electromagnetic este perturbat de preznța unui metal conductor, precum o monedă, de exemplu, se generează curenți electrici induși în formă de vortex, denumiți curenți Eddy.

Astfel, orice obiect metalic sau obiecte în general care îndeplinesc această condiție sunt înregistrate și apoi retransmit câmpul lor electromagnetic.

Bobina detectorului de metale primește câmpul retransmis și alertează utilizatorul producând răspunsul țintă. În funcție de tipul detectorului de metale, se poate stabili tipul de țintă descoperită.

Utilizarea unui detector de metale este simplă. Odată pornit, utilizatorul trebuie să se deplaseze încet prin terenul în care dorește să realizeze căutarea. Funcționarea acestuia se bazează pe deplasarea bobinei înainte și înapoi, la nivel de sol până când detectorul detectează o țintă, emițând un semnal sonor.

Dacă îți dorești achiziționarea unui detector de metale, ține cont de câteva sfaturi:

- Cumpără cel mai bun detector de metale pe care ți-l permiți

Chiar dacă ai un buget limitat, cumpără cel mai bun detector de metale pe care ți-l permite acest buget. Nu vei regreta că ai cheltuit un pic mai mult decât îți propuseseși, dacă te vei sfătui înainte de a lua decizia de cumpărare cu un profesionist. Dacă ai pe cineva cu vechime în acest domeniu, nu ezita să-i ceri sfatul. Îți va spune și el că e importantă calitatea detectorului de metale.

- Începe întotdeauna din propria-ți grădină sau dintr-un parc apropiat

Ideea e că trebuie să te obișnuiești cu noul tău detector de metale mai întâi. Nu te arunca direct la coclauri, departe de casă, ci începe ușor, din propria-ți curte sau grădină sau dintr-un parc din apropiere. Vei găsi o mulțime de capace de bere, inele de cutii de aluminiu și monede, dar nu te descumpăni! Toate acestea fac parte din practica absolut necesară dacă ești la început de drum în căutarea de comori. Niciodată nu știi ce poți găsi data viitoare când ieși la „vânătoare”.

- Sapă și scoate tot!

Până te vei obișnui cu diferitele tonalități ale detectorului tău de metale, nu lăsa nimic nedezgropat. Este important să nu ignori niciun sunet făcut de detector. Nu ți-ai dori să pierzi ceva de valoare, doar pentru că tu te gândești că e doar un alt capac de bere. Cu cât timp mai mult petreci căutând comori, cu atât mai multe șanse ai să reușești. Un detector de metale cere perseverență.

- Nu te apuca de detectat metale în locuri supraaglomerate

Chiar dacă te-am sfătuit să mergi în parcuri, la început, asta nu înseamnă că trebuie să o faci la sfârșit de săptămână, când parcul e plin. Alege zilele lucrătoare sau diminețile devreme pentru căutări, pentru că nu vei fi disturbat și nici tu nu vei disturba pe alții.


Articole înrudite