09 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Cătălin Bîrsan este o figură extrem de cunoscută tuturor elevilor care au participat la activităţile organizate în oraşul nostru. Este voluntarul dedicat, care ia atitudine şi conduce, care coordonează şi care e în spatele multor acţiuni ce se desfăşoară ca la carte. A avut mai multe funcţii de conducere în cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor, printre care şi cea de coordonaor al biroului de Mobilitate, Formare, Informare şi Consiliere, activitate pe care a desfăşurat-o cu foarte mult drag. Am stat de vorbă cu tânărul, care ne-a povestit cât de mult i-a plăcut să fie voluntar şi ne-a mărturisit că este foarte nerăbdător să înceapă cursurile Facultăţii de Teologie, de la Bucureşti, la care a fost admis anul acesta.

"Întreaga activitate pe care am avut-o până acum poate fi numită un proiect a meu. Mi-a plăcut foarte mult să conduc biroul de Mobilitate, Formare, Informare şi Consiliere, deoarece aveam în spate mult mai multă experienţă, mai multe cursuri de formare. Astfel, am învăţat să fiu formator şi cum să îi formez pe colegii mei, care au rămas uimiţi, pentru că nu ştiau că se poate face educaţie şi altfel decât în clasă, într-un mod non-formal, adică prin joc sau brainstorming. Aici elevii formează un cerc şi ideile tuturor contează, nu doar cea a profesorului", ne-a spus Cătălin.

Formator la Cafeneaua Culturală

Noul student este voluntar de cinci ani de zile şi nu vrea să se oprească aici. Şi în vara ce a trecut a ţinut să se ocupe de diferite proiecte, cu toate că emoţiile examenului de bacalaureat l-au încercat şi pe el, la fel ca pe colegii lui. Cei care au frecventat în vacanţa aceasta Cafeneaua Culturală, organizată de Biblioteca Judeţeană, îl cunosc foarte bine pe Cătălin, deoarece le-a susţinut cursuri de formare tinerilor prezenţi.

„Vara aceasta am făcut voluntariat şi la Cafeneaua Culturală, care a avut loc la Biblioteca Estivală din Parcul Eminescu. Aici s-au adunat, în fiecare zi de joi, tineri care au opinii, iar discuţiile care au avut loc erau extrem de interesante, pe mai multe teme, precum leadership, rolul tânărului în societate, rolul mass-mediei şi al internetului, pro şi contra Facebook-ului. De asemenea, am făcut întâlniri şi cu reprezentanţi ai Bisericii, să vorbim despre cum ajută Biserica tânărul. Aici eu am mers şi am ţinut cursuri de formare pe leadership şi implicarea activă în societate a tinerilor. Cursurile la care am luat eu parte le-am adus şi lor, ceea ce mi-a adus un feedback pozitiv”, ne-a mai explicat Cătălin Bîrsan.

Biserică şi educaţie non-formală

Cătălin a absolvit Seminarul Teologic "Sf.Ap.Andrei" şi ne-a spus că uneori a fost pus într-o dilemă, nereuşind să găsească, la acea vreme, echilibrul între educaţia non-formală, care presupune înlăturarea ierarhiei, şi Biserica, o instituţie ce are foarte bine stabilită o ordine din acest punct de vedere.

"Iniţial, am încercat să găsesc puncte comune între teologie sau Biserica, pe care mulţi o văd mai sobră şi între educaţia non-formală. Dar mi-am dat seama că poate să existe educaţie non-formală şi acolo unde există ierarhie. În acest sens, am încercat să organizez câteva jocuri de destindere cu tinerii care se adună la biserică să facă educaţie religioasă. Îmi propun să merg mai departe, să combin aceste două lucruri, pentru că am văzut că merge", a explicat tânărul. De asemenea, în noul an universitar, care se apropie, Cătălin îşi propune să nu se limiteze doar la cursurile din orar, dorind să participe la cât mai multe activităţi de voluntariat şi de educaţie non-formală, la care este atât de bine pregătit.


Articole înrudite