27 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fundaţia „Inimă de Copil” Galaţi a participat la prima şedinţă a Guvernului Copiilor şi Tinerilor
Fundaţia „Inimă de Copil” Galaţi a participat la prima şedinţă a Guvernului Copiilor şi Tinerilor

La sfârşitul lunii mai, la Muzeul Imersiv al Noilor Arte, Guvernul Copiilor şi Tinerilor şi-a prezentat miniştrii şi secretarii de stat, precum şi programul de guvernare la care au lucrat în ultimele luni peste 100 de copii şi tineri români şi ucraineni. Peste 40% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, ceea ce poziţionează România între primele ţări cu cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană. Între aceştia se numără şi 23 de tineri şi copii din programele Fundaţiei „Inimă de Copil” care au avut curaj să spună care sunt provocările lor de zi cu zi (educaţionale, sociale, financiare, de sănătate etc.) prin intermediul „Guvernului Tinerilor şi Copiilor”.
"De ce sunt importante vocile tinerilor şi ale copiilor? Gândiţi-vă la copilul din voi. Acum luaţi acest copil şi aşezaţi-l în sala de clasă unde colegii îl ignoră şi râd de el pentru că are rechizite şi este îmbrăcat sărăcăcios. Însoţiţi acel copil acasă, unde părinţii reuşesc cu greu să ţină familia pe linia supravieţuirii. Acum, luaţi copilul respectiv şi treceţi-l printr-un război. Obligaţi-l să asculte sunetul bombardamentelor, acompaniat doar de plânsetele celor care cândva i-au fost părinţi, bunici, prieteni. Luaţi-l de lângă tot ce îi este familiar şi aduceţi-l într-un loc complet necunoscut. Un loc în care nu poate comunica şi cei din jur nu îi înţeleg povestea. Cum ar arăta la final copilul din voi? Pentru mulţi tineri şi copii acesta nu este un scenariu, ci realitatea. O realitate din care îşi trag puterile să spere şi să se implice pentru un viitor mai bun. Despre asta a fost ziua în care Diana, Andreea şi Gabriela au fost vocile Ministerului Incluziunii Sociale şi au expus politicienilor prezenţi la eveniment care sunt cu adevărat provocările din comunităţile aflate în dificultate. Şi au venit şi cu soluţii. Începând cu îmbunătăţirea sistemului de educaţie pentru a reduce decalajele educaţionale din mediul rural şi urban, trecând la susţinerea copiilor imigranţi (în special ucraineni), punctând necesitatea de promovare a incluziunii în comunităţile de copii români şi refugiaţi din familii aflate în dificultate şi metodele de combatere a discriminării şi terminând cu soluţiile dedicate sănătăţii emoţionale. Prin aceste obiective, copiii şi tinerii văd o societate echitabilă şi incluzivă, unde toţi, indiferent de origine, au şansa să-şi atingă potenţialul maxim", transmite fundaţia din Galaţi.
Guvernul Copiilor şi Tinerilor este o iniţiativă a Consiliului Tinerilor şi Copiilor FONPC, împreună cu tineri şi copii din cadrul organizaţiilor Uniunea Elevilor Reprezentanţi, Fundaţia SERA România, SOS Satele Copiilor România, World Vision România, Terre des hommes România, Societatea pentru Copii şi Părinţi (SCOP) – Timiş, Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis Timişoara, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, Iaşi, Fundaţia Inima de Copil – Galaţi, Asociaţia „Bună ziua, Copii din România” şi Club Sportiv Olimpic Snagov. Iniţiativa a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Help to help Ukraine” implementat de FONPC – realizat cu sprijinul CARE – confederaţie globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei şi injustiţiei sociale, prin programul coordonat şi implementat la nivel naţional de Fundaţia SERA România, cu sprijinul FONPC.
Inimă de Copil este cea mai mare organizaţie din regiune care administrează şi implementează servicii sociale pentru copii şi familii în nevoie, copii şi tineri cu dizabilităţi şi este recunoscută ca una dintre cele mai bune şi eficiente organizaţii care furnizează servicii sociale. Inimă de Copil luptă de 27 de ani să ofere, prin educaţie, o şansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili şi visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflaţi în dificultate. În anul 2023, peste 4000 de persoane, copii şi familii defavorizate din România şi copii şi mame refugiate, au beneficiat de programele de educaţie, sănătate sau suport de urgenţă ale Fundaţiei Inimă de Copil.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite