29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Chestiunea a fost susţinută de către Eugen Chebac, preşedintele CJ, cu ocazia participării acestuia la şedinţa Consiliului de Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, din 14 iulie. Precizăm că acest for este un organism regional deliberativ care supervizează activitatea Agenţiei de Dezvoltare Regională S-E, alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene din regiune şi din câte un reprezentant al fiecărui judeţ, a comunelor, oraşelor şi municipiilor. Ordinea de zi a vizat în principal analiza activităţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli, dar şi stadiul implementării Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013 la nivelul regiunii.
Din analiza implementării tuturor axelor prioritare POR la nivelul regiunii, a rezultat un grad de contractare a proiectelor de peste 60%, valoarea proiectelor aflate în diferite stadii la nivelul regiunii depăşind cu mult valoarea alocată pentru perioada de programare 2007 – 2013, respectiv de peste 530 de milioane de euro. Astfel, implementarea proiectelor pe fiecare axă specific diferă, în funcţie de problematica abordată şi complexitate. O valoare foarte mare a fost înregistrată la nivelul Axei 2, care finanţează proiectele de infrastructură rutieră, necesarul de fonduri fiind de cel puţin 70 milioane euro, până la data suspendării depunerii cererilor de finanţare. De asemenea, există şi întârzieri în contractarea şi cheltuirea fondurilor alocate în cadrul Axei 1 - Dezvoltare Urbană şi în cadrul Axei 4 – Dezvoltarea structurilor de afaceri şi a microîntreprinderilor.
Membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est au stabilit iniţierea unui demers faţă de Guvernul României şi Comisia Europeană în vederea analizării posibilităţii de alocare de resurse suplimentare POR, prin transfer de fonduri de la celelalte programe operaţionale, care se află în imposibilitatea de a contracta fondurile alocate, respectiv în riscul de a pierde aceste fonduri, având în vedere valoarea semnificativă a proiectelor aflate în listele de rezervă ale Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est în cadrul POR, proiecte care ar putea fi contractate şi implementate în perioada imediat următoare. Eugen Chebac, vicepreşedinte al CDR Sud-Est, din poziţia de preşedinte CJ Galaţi, a susţinut necesitatea dezvoltării infrastructurii judeţului nostru: „Nevoia de fonduri pentru infrastructura judeţului, fie că este vorba de drumuri sau de servicii medicale, sociale sau educaţie, este crescută, iar realocarea de fonduri din Programele Operaţionale Sectoriale ar fi indiscutabil o şansă pentru dezvoltarea viitoare a Galaţiului. În condiţiile în care infrastructura de transport este una dintre cele mai importante în susţinerea dezvoltării economice, aş vrea să-mi reafirm susţinerea pentru includerea autorităţilor judeţene în rândul aplicanţilor eligibili la Programul Operaţional Sectorial de Transport”.
Referitor la următoarea perioadă de programare a bugetului Uniunii Europene, respectiv anii 2014-2020, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est au stabilit iniţierea unui dialog cu celelalte 7 Consilii pentru Dezvoltare Regională din celelalte regiuni de dezvoltare, în vederea identificării unui punct de vedere comun în privinţa modului în care vor fi repartizate, în cadrul diferitelor programe operaţionale, fondurile europene care vor fi alocate României.


Articole înrudite