28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
GALERIE FOTO: Participare gălăţeană la Festivalul etniei turcico-tătare KARA ULÎS KURULTAI 2023
GALERIE FOTO: Participare gălăţeană la Festivalul etniei turcico-tătare KARA ULÎS KURULTAI 2023

Cea de-a 8-a ediţie a Festivalului International KARA ULÎS KURULTAI 2023 realizat sub patronajul CNR-UNESCO s-a desfăşurat pe litoral, în zona Venus-Mangalia, cu o participare substanţială, întrunind sportivi şi artişti români, turci, tătari, maghiari, kirgizi si kazahi. Organizatorul evenimentului, Uniunea Democrată Tătară îşi propune îmbrățișarea diversităţii culturală etnică într-un spațiu intercultural sub semnul dialogului intercultural, ca o moștenire care se transmite de la o generație la alta, permițând tinerilor și copiilor să descopere valori culturale și elemente tradiționale specifice prin intermediul culturii, artei, a jocurilor și sporturilor tradiționale. O altă iniţiativă a UDT este cea de creare a unui centru cultural unic in Europa, numit  “medieval village KARA ULÎS”, dând startul unui concurs de creaţie în randul studenţilor de la arte şi arhitectură,

O parte specială a acestui festival, a fost concursul de tir cu arcul, unde alături de  numeroasa echipă din Kazahstan, a participat şi clubul  Asociaţiei Kavalkada din Galaţi, condusă de coordonatorul său, domnul Sorin Stroia. Arcaşii gălăţeni au fost foarte apreciaţi de colegii kazahi, şeful acestora, Qanat Abylaikhan, care a declarat că pasiunea pentru tirul de arcul este un exemplu de resuscitate a mândriei istorice.

Participanţii la festival au avut parte şi de o surpriza cand simpatica echipă a emisiunii  tv “Poftiți pe la noi: Poftiți la târg”, care a vizitat terenul amenajat cu iurte tradiţionale. Nea Mărin, Jador, Ruby şi Chef Patrizia au luat lecţii de tir cu arcul şi au gustat din deliciosul şuberek gătit chiar acolo pe plajă.

După vizita la festivalul organizat de comunitatea turcico-tătară, Cornelia, una din membrele echipei de tir din Galaţi, a declarat: “Astazi a fost o zi speciala! Prima mea participare la un concurs de tir cu arcul istoric! Locul 3 este pentru mine la fel de valoros ca si locul 1, deoarece sentimentul şi experienţa în sine fac totul! Multumesc lui Sorin Stroia si Emei Stroia Alexandrescu, pentru că datorita lor am cunoscut aceasta latură frumoasă şi plăcută din ce înseamnă ACS Arc Istoric Galaţi!”


Articole înrudite